Sastojci (za 4 osobe):
- 800 g očišćenih zelenih (ili žutih) mahuna
 - sol, papar
 - 4-5 češnja češnjaka
 - suncokretovo ulje
 - alkoholni ili vinski ocat
 - svežnjić peršina
 
Priprema:
- Mahune stavite kuhati u veliku količinu kipuće slane vode. Kuhajte ih dok ne omekšaju, oko 15-20 minuta, no pazite da ih ne prekuhate. Odmah ih procijedite te prelijte većom količinom hladne vode kako bi se zaustavio proces kuhanja i kako bi mahune zadržale lijepu zelenu boju. Ostavite da se ohlade malo.
 - Dok se mahune kuhaju, vi sitno nasjeckajte češnjak i peršin. Dodajte ih u prohlađene mahune, zajedno sa solju, paprom te 4-5 žlica suncokretovog ulja te oko 3 žlice octa. Ako ima premalo tekućine, možete dodati i malo ohlađene vode u kojoj su se kuhale mahune. Dobro promiješajte.
 - Stavite hladiti barem sat vremena prije posluživanja. Prije posluživanja sve još jednom promiješajte te probajte i po potrebi dodatno začinite solju, paprom, uljem ili octom.
 
Vrijeme pripreme: oko 30 minuta
Savjet više: za pripremu ove salate možete koristiti bilo koje mahune, no najbolje su svježe, domaće, zelene mahune. Ovisno o sezoni, slobodno koristite i zamrznute mahune. Mahune nemojte prekuhati kako bi zadržale laganu hrskavost. Nakon što ste salatu začinili, obavezno je ohladite, jer se hlađenjem okusi prožimaju i naglašavaju.
Pročitajte još recepata za ljetni prilog jela:
- Dinje s pršutom i pestom
 - Salata s cherry rajčicama, feta sirom i preljevom od meda i vlasca
 - Grčka salata
 - Bruschette s cherry rajčicama, kozjim sirom i maslinama
 - Zapečenac od krumpira, cvjetače i mrkve
 - Grčki pita kruh
 
		








