JUHA
• 50 dag nasjeckanih vrganja
• 1 nasjeckani mladi luk
• 1 češanj nasjeckanog češnjaka
• 5 dl temeljca od gljiva
• 1,5 dl slatkog vrhnja
• 1 žlica kiselog vrhnja
• listići majčine dušice
• sol
• papar
• 0,5 dl suhog bijelog vina
• 1 žlica maslaca
• 1 žlica maslinovog ulja
KNEDLE
• 40 dag tankih kriški kruha
• 1/2 l mlijeka
• 2 jaja
• 1 žlica sjeckanog peršina
• 1/2 žlicice soli
• papar
U posudi ugrijte maslac. Na njemu najprije popržite vrganje zatim dodajte luk i češnjak. Dobro promiješajte. Ubrzo dolijte bijelo vino i temeljac pa kuhanje produžite za narednih 10 minuta. Juhu izlijte u posudu miksera za usitnjavanje. Dobro je izmiksajte i ponovno vratite u lonac. Zakuhajte. U tavi na žlici maslinovog ulja popržite preostale kockice vrganja. Juhu začinite majčinom dušicom, solju i paprom. Na kraju umiješajte kiselo i slatko vrhnje. Kruh stavite u zdjelu i zalijte sa vrućim mlijekom. Zdjelu poklopite. Nakon 5 minuta otklopite, promiješajte i pustite da odstoji još 5 minuta. Dodajte jaja, sol, peršin i papar te dobro izmijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine. Oblikujte kuglice. Vodu posolite i pustite da prokuha. Stavite knedle i na umjerenoj temperaturi kuhajte 10-20 min. Juhu poslužite s knedlama.