Žeža. Žeža je prava kraljica jednostavnosti, bar kada su kremaste poslastice u pitanju. Krema je savršeno maziva, ne kuha se, a čine ju svega tri sastojka.

Biskvit:

✦ 5 jaja

✦ 5 žlica šećera

✦ 1 vanilin šećer

✦ 100 ml ulja

✦ 6 žlica oštrog brašna

✦ 1 prašak za pecivo

✦ 2 žlice kakaa

Priprema: Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera i vanilin šećera. Sma­njiti misker na najmanju brzinu pa dodati jedan po jedan žumanjak i ulje u tankom mlazu. Dodati braš­no pomiješano s praškom za pecivo i kakaom i još jednom kratko izmiksati. Uliti u kalup dimenzije 28 x 20 cm obložen papirom za pečenje i peći oko 20 minuta na 180 °C. Ohladiti i prerezati vodoravno.

Krema:

✦ 500 ml vrhnja za šlag

✦ 5 žlica Nutelle ili čokoladnog namaza

Priprema: Miksati vrhnje za šlag do pola, dodati Nutellu i nastaviti miksati dok se ne dobije čvrsta pjenasta krema. Kremu staviti između biskvita.

Ganache:

✦ 150 ml vrhnja za šlag

✦ 100 g čokolade za kuhanje

✦ 2 žlice Nutelle

Priprema: Zagrijati vrhnje za šlag do vrenja, dodati čokoladu izlomljenu na kockice i izmiješati dok se čokolada ne otopi. Dodati Nutellu i još jednom izmi­ješati pa preliti po kolaču i dobro ohladiti.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači