U Prelogu je sredinom listopada održano prvo revijalno natjecanje u oranju sjeverozapadne Hrvatske. Na njemu su snage odmjerili najbolji orači iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Orači iz Koprivničko-križevačke županije osvojili su sva tri prva mjesta. Saša Višak u kategoriji plugova ravnjaka, Zoran Radiček u kategoriji plugova premetnjaka te ujedno i ekipno prvo mjesto. U kategoriji Oldtimera prvo je mjesto pripalo Blažu Tomijeku.

Nesebična podrška natjecanju

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, uz suorganizaciju Udruge natjecatelja u oranju Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Svoju nesebičnu podršku natjecanju dali su Srednja gospodarska škola Križevci i Visoko gospodarsko učilište Križevci. Prvaci iz četiri županije natjecali su se u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

U kategoriji plugova ravnjaka prvi je bio Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije. Drugi je bio Luka Perko iz Međimurske županije i treći Krunoslav Mužic iz Varaždinske županije. U kategoriji plugova premetnjaka prvo je mjesto osvojio Zoran Radiček iz Koprivničko-križevačke županije. Drugi je bio Vilko Kukec iz Krapinsko-zagorske županije, a treći Bernard Matijević iz Međimurske županije.

 Segmenti koji su se ocjenjivali bili su kvalitetno oranje brazde, sjetveni sloj i dobro zaoravanje biljnih ostataka, optimalna dubina te ravnina i nalijeganje brazde. Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Oranje kao najstarija i osnovna agrotehnička mjera uvijek budi pozornost velikog broja poljoprivrednika i žitelja seoskog prostora. Svjetski dan hrane obilježen je natjecanjem i prikazom vještina poljoprivrednika. Oni uzorno proizvode kvalitetnu hranu za tržište i svoje obitelji, čestitao je oračima na uspjehu, Majdak.

Osim natjecanja u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka, snage su odmjerili i u kategoriji Oldtimer i to iz Koprivničko-križevačke  županije, Blaž Tomijek i Ivica Miglez koji su prikazali tehniku oranja u kategoriji Oldtimera, s time da je Blaž Tomijek osvojio prvo mjesto. Svi sudionici dobili su nagrade sponzora te tromjesečnu pretplatu  „Gospodarskog lista“.

natjecanje u oranju orači
Natjecatelji prvog revijalnog natjecanja u oranju sjeverozapadne Hrvatske

natjecanje u oranju
Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje