Uz zagorskog purana i kokoš hrvaticu uskoro bi se na popisu izvornih hrvatskih pasmina peradi trebala naći i posavska kukmasta kokoš. Nakon četverogodišnje provedbe projekta “Zaštita posavske kukmaste kokoši”, Ministarstvu poljoprivrede predan je zahtjev za priznavanje ove kokoši kao izvorne pasmine domaćih životinja.

Tijekom četiri godine izdvojili smo pet sojeva posavske kukmaste kokoši. Njihova jata sada čine jezgru iz koje će se, pod nadzorom Hrvatskog saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi, širiti daljnji uzgoj, govori prof. dr. sc. Zlatko Janječić sa zagrebačkoga Agronomskog fakulteta. On je voditelj projekta zaštite posavske kukmaste kokoši koji je u potpunosti financirala Zagrebačka županija.

Pogodna za uzgoj jaja i mesa

Kaže da posavska kukmasta kokoš ima odlične karakteristike kombinirane pasmine, pogodne i za uzgoj jaja i uzgoj mesa. Prilagođena je uzgoju u postojećim uvjetima držanja te dobro podnosi i ljetne i niske, zimske temperature.

Ona je dobra nesilica. Spolno zrela postaje s pet mjeseci starosti i očekuje se da u idućih godinu dana snese oko 200 jaja. Pijetlovi, koji kroz četiri do pet mjeseci uzgoja postižu težinu i do 3 kilograma, odnosno oko 2,5 kilograma čiste očišćene mase, dobra su podloga za pripremu različitih jela, kaže Janječić.

Prof. dr. sc. Zlatko Janječić, Mihael Pavišić, mr. sc. Josip Kraljičković ( s lijeva na desno)

Pet sojeva podravske kukmaste kokoši

Svih pet sojeva posavske kukmaste kokoši bili su izloženi na 28. državnoj i 16. županijskoj izložbi malih životinja, početkom godine održanoj u Velikoj Gorici.

Posavska kukmasta kokoš ima obilježja zbog kojih može biti ekonomski zanimljiva za uzgoj. Važno je da će priznavanjem njezine izvornosti uzgajivači ostvariti pravo na državnu potporu. Držimo da će se interes za uzgoj ove pasmine povećati, kaže mr. sc. Josip Kraljičković.

Na izložbi malih životinja, koju je organiziralo Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja “Velika Gorica 2005”, bilo je 950 eksponata. Najviše golubova, potom patuljaste i velike peradi, kunića i egzotičnih ptica. Sudjelovalo je sedamdesetak uzgajivača.

Male životinje djeluju opuštajuće

Uglavnom je riječ o hobistima. Možda nekima djelujemo kao čudaci, ali male životinje su naš svijet, uz njih se opuštamo. One na nas djeluju terapeutski, umirujuće… ispričao je Mihael Pavišić. Mihael je predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja “Velika Gorica 2005”. Ujedno je i predsjednik Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja. Uz posavsku kukmastu kokoš, Pavišić uzgaja i golubove – zagrebačkog i sisačkog prevrtača. Osim njih uzgaja i hrvatskog velikog opaljenog kunića te turopoljsku patuljastu kokoš.

Tko jednom uđe u ovaj svijet iz njega teško izlazi, završava Pavišić.