Bundeva (Cucurbita maxima) pripada rodu Cucurbita koji je zastupljen s deset vrsta, ali samo se pet uzgaja kao povrće. Potječe iz Meksika, a zahvaljujući Kolumbu došla je u Europu. Neke sorte imaju plodove koji mogu narasti i do 100 kilograma.

Osjetljive su na niske temperature i biljka strada već od slabog mraza. Za klijanje je potrebna temperatura tla od najmanje 14 ºC, ali tada klije vrlo sporo. Pri optimalnim temperaturama od 22-24 ºC nikne za 3-4 dana. Rast se zaustavlja pri 12 ºC. Cvjetovi otpadaju na temperaturi nižoj od 15 ºC, a zametnuti plodovi prestaju rasti. Cvatnja i razvoj plodova najintenzivniji su pri temperaturi od 25-27 ºC. Za fiziološku zriobu bundeva i bundeva šećerki potrebna su najmanje 3 mjeseca sa srednjom mjesečnom temperaturom višom od 20 ºC.

Za bujan rast i razvoj plodova potrebna je dobra opskrbljenost vodom (70-80 % poljskog vodnog kapaciteta), a optimalna relativna vlaga zraka je 70 %. Najbolje uspijevaju na neutralnim (pH 6,5-7,5), bogatim i prozračnim tlima. Na težim tlima organska gnojidba može poboljšati prozračnost i propusnost tla za vodu. U plodosmjeni ne podnosi samu sebe, pa na istu površinu ne smiju doći najmanje 4 godine, a predkultura ne smije biti niti jedna tikvenjača.

U našim uvjetima ranozrelost je najvažnije svojstvo kultivara bundeva što omogućuje dobru održivost u skladištenju. Kod nas se najviše uzgajaju okrugli i okruglosplošteni ekotipovi sivobijele glatke kore i intenzivno žutog mesa, mase 3-10 kg.

Vrlo popularna bundeva u našim krajevima je turkinja (C. maxima var. turbaniforme). Jestiva je i ima oblik ploda koji podsjeća na turban. Može težiti i do 5 kg. Ima koru zelene boje, s pjegama ili linijama, a žuto-narančasto meso ima okus koji podsjeća na lješnjak. Zbog vrlo čvrste kore koristi se u dekorativne svrhe.

Poseban je tip „špageti bundeva“ okruglih, glatkih, žutih plodova oko 1,5 kg. Meso im je vlaknasto pa se nakon kuhanja cijele ili polovice, meso ploda vadi viljuškom i servira poput špageta.

Hokkaido bundeva jestiva je bundeva podrijetlom iz Japana. Ima oblik glavice luka i teži oko 1 kg, a može narasti i do 5 kg. Kora je jarkonarančaste ili crvene boje. Njeno aromatično, slatko i ukusno meso, čiji okus podsjeća na kesten, svrstava je među najbolje i najcjenjenije jestive bundeve. Dobar okus ima čak i njezina kora koja se narezana na manje komade može dodati i kuhati u juhi.

Zentner bundeva velika je, pomalo spljoštena jestiva bundeva koja ima blijedožutu ili crvenkastu koru. Može težiti do 50 kg, a uz posebnu njegu i više od 150 kg. Od njenog ukusnog žuto-narančastog mesa prave se savijače i bučnice, a posebno je dobra pripremljena kao salata.

Bundeva stambolka ima čvrstu i debelu koru zelene, crvene ili žute boje. Pogodna je za pečenje.

Bundeva se koristi u fiziološkoj zrelosti od jeseni tijekom zime jer se može čuvati i do 6 mjeseci. Cijelu bundevu je najbolje čuvati na hladnom i suhom mjestu, dalje od izvora topline i svjetlosti. Tako je možete sačuvati i do nekoliko tjedana. Bundevu u komadima možete čuvati par dana u frižideru, a u zamrzivaču do šest mjeseci.

Bundeva razrezana na kriške i pečena u pećnici popularni je desert u mnogim krajevima, a savijača „bundevara“ specijalitet je u istočnoj Slavoniji. Ukusno meso bundeve čest je sastojak ukusnih slatkih pita, kolača, juha, pirea i drugih slanih jela.

Lako se sprema i što je  posebno važno, bundeva je i vrlo zdrava. Sadrži više od 90% vode i ima nisku energetsku vrijednost (100 g/26 kcal) Njena intenzivno narančasta boja odaje pravo bogatstvo alfa i beta-karotena koji jačaju imunitet. Meso bundeve je vrlo bogato mineralima (Ca, P, K, Zn, Mg, Mn), vitaminima B grupe (posebno folnom kiselinom), vitaminima C i E, a sadrži obilje dijetnih vlakana. Bundeve se koriste za pripremu dječje hrane zbog visokog sadržaja karotena.

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSvježa paprika za svaki dom
Sljedeći članakEuropska komisija revidira tržišne standarde za poljoprivredno-prehrambene proizvode
Gabrijela Vrbetić, mag. ing. agr.
Magistra inženjerka hortikulture, stručna je suradnica Gospodarskog lista i član je Hrvatskog botaničkog društva (HboD). Rođena je 1986. godine. Diplomski studij završava 2011. godine obranom diplomskog rada na temu „Ukorjenjivanje reznica Juniperus squamata 'Blue Star'“,a preddiplomski završnim radom „Plutajući sustav u uzgoju lisnatog povrća“ U periodu od 10.2010. – 01.2011. godine odlazi na stručnu praksu na Agronomski fakultet u Ateni (Grčka), gdje je radila kao tehnolog u hidroponskom uzgoju jagoda na kamenoj vuni. Od 06.2012. – 05.2013. godine radi kao asistent na Zavodu za poljoprivrednu botaniku na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao koautor sudjeluje na simpoziju; 4. Hrvatski botanički kongres (Ljekovite i otrovne biljne vrste Plešivičkog prigorja (SZ Hrvatska), 2013.) Njen tim je 2010. godine osvojio 1. mjesto na natjecanju Case Study Competition za rješavanje poslovnog slučaja „Agregati oko nas“ tvrtke Holcim d.o.o. te nastavlja raditi kod njih na projektu „Holcim Agrocal“ (05. – 09.2011.). Član je Hrvatskog botaničkog društva (HBoD).