Komorač, lat. Foeniculum vulgare Mill, a još ga nazivaju koromač, anason, slatki aniš, slatki kopar, morač i janež, samonikla je višegodišnja trajnica koja se razvija iz jakog vretenastog podzemnog dijela.

Raste na osunčanim položajima, na kamenjaru i naraste do 120 cm u visinu. Cijela je biljka ugodnog osvježavajućeg mirisa i aromatična okusa. Stabljika komorača je okrugla i šuplja, dobro razgranata, a listovi su igličasti i tanki. Cvjetići su sitni, žućkaste boje, spojeni u cvat na vrhu stabljike, a cvjetaju sredinom ljeta.

Za jelo se koriste svi dijelovi komorača, a posebno mladi listovi koji se dodaju raznom kuhanom povrću s ostalim sastavnicama samoniklog bilja. Često se sitno sjeckani komorač stavlja u salate, juhe, rižote, umake, sir i paštete. Cijela se stabljika stavlja i u drop za pravljenje rakije, a sjeme komorača se koristi za peciva i spravljanje likera.

U pučkoj medicini se komorač koristi kao antiseptik, spazmolitik i blagi diuretik te protiv nadimanja i vjetrova. Pomaže kod upala očiju, bolesti želuca i grla. Komorač je dobra medonosna biljka i pčele ga uglavnom posjećuju ujutro skupljajući nektar.

Dijelovi biljke komorača

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje