Biljke su često izložene stresnim uvjetima – niskim ili visokim temperaturama, nedostatku vode, ali i napadima bolesti. Oštećenja od niskih temperatura najviše se osjete kod voćnih vrsta, kod kojih zbog mraza može potpuno izostati rod. Problemi s naglim zahlađenjima znaju iznenaditi i proizvođače povrća, pa i vinogradare.

Osim niskih i visokih temperatura, poljoprivrednicima probleme redovito stvara i tuča, odnosno grad. Velike kiše, vjetar i nepovoljni uvjeti povećavaju osjetljivost biljaka i pogoduju razvoju bolesti. Za ublažavanje stresa kroz cijelu sezonu, biljkama ćemo najbolje pomoći folijarnom primjenom prirodnih biostimulatora kakav je MEGAFOL.

megafol biostimulator
Štete od tuče na usjevu bundeva

Prirodni biostimulator

MEGAFOL je biostimulator biljnog porijekla koji na potpuno prirodan način djeluje antistresno, pojačava rast i razvoj biljaka i povećava prinose. MEGAFOL je u potpunosti proizveden od biljnih sirovina i siguran je za korisnike, tretirane kulture i okoliš. Ovaj biostimulator sadrži aminokiseline isključivo biljnog porijekla za razliku od drugih biostimulatora na tržištu. Drugi su kombinacija aminokiselina biljnog i životinjskog porijekla.

MEGAFOL djeluje vrlo brzo i biljka ga preko lista potpuno usvaja. Zato se može primjenjivati čak i nekoliko puta u sezoni, najbolje uz zaštitu od štetnika i bolesti.

Primjena odmah nakon stresnog događaja

MEGAFOL se koristi prskanjem, otopinom 300 ml/100 l vode. Odnosno doza preparata je 1,5 do 3 litre na hektar. U slučaju oštećenja od tuče, dugotrajne suše ili mraza, MEGAFOLom se prska odmah nakon stresnog događaja ili čak prije niskih ili izrazito visokih temperatura. U srpnju i kolovozu, kad nastupi prava suša, folijarni tretman MEGAFOLOM odlično djeluje na plodove i  čitavu biljku, pomažući da prebrodi to stresno razdoblje.

U dosadašnjoj praksi MEGAFOL smo primjenjivali u ratarstvu, vinogradarstvu, voćarstvu, povrću i maslinarstvu. Osim u stresnim uvjetima, odlične rezultate imali smo i korištenjem MEGAFOLa u standardnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Tamo smo biostimulator dodavali uz sredstva za zaštitu bilja. U svim primjenama, vidljiva je razlika između tretiranih i netretiranih biljaka.

Boja lista i kondicija biljke vidljivo je bolja u nasadima koji su tretirani MEGAFOLom, a prinosi su na kraju sezone bitno povećani. MEGAFOL se može miješati sa svim važnijim sredstvima za zaštitu bilja – fungicidima, insekticidima, ali i herbicidima (primjerice u ratarstvu). Postigli smo vidljivo povećanje prinosa i kvalitete u ratarskim kulturama, vinogradima, na povrću, u voćnjacima i maslinicima.

Zbog loših vremenskih uvjeta, često se javljaju štete na biljkama, a prinosi padaju. Kako bismo pomogli biljci da lakše prebrodi kritične faze u vegetaciji, ali i za dodatni poticaj u normalnim uvjetima dodajemo MEGAFOL uz zaštitu od bolesti i štetnika. Za obnavljanje lisne mase u nasadima pogođenim bolestima potrebno je dodatno prihranjivati biljke preko lista i čuvati plod i lisnu masu od daljnjih stresnih situacija. Zato je MEGAFOL posebno važan u vrijeme rasta ploda i u ljetnim mjesecima.  

Preporuke iz prakse

MEGAFOL treba koristiti:

  • u slučaju nepovoljnih uvjeta ili velike opasnosti od biljnih bolesti
  • kao pomoć biljci da postigne bolje rezultate u normalnim uvjetima
  • u nasadima koji imaju ograničenu dostupnost vode ili trpe sušu
  • u nasadima koji su stradali od niskih, visokih temperatura ili tuče!
megafol
Lijevi redovi su tretirani MEGAFOL-om, dok su desni netretirani

megafol biostimulator
 class=
https://agrochem-maks.com/