Ožujak je prvi proljetni mjesec kad počinju sve dugoočekivane aktivnosti u vrtovima i voćnjacima. Iako je veljača bila vrijeme pripremnih radova za sezonu, prava sezona upravo započinje u ožujku. Toplije vrijeme i duži dani daju mogućnost boravka na otvorenom. Tako svima koji započinju svoje poljodjeljske radove ovo je pravo vrijeme za organizaciju posla.

Ako do sada već niste, pravo je vrijeme za planiranje povrtnjaka. Izrada plana sadnje obično se radi na temelju prošlogodišnjih položaja pojedinih kultura. Stoga, uz pomoć sjetvenog kalendara, složite pravilan raspored novih gredica i organizirajte nabavku sjemena.

Pravo vrijeme za pripremu presadnica

Priprema tla je iznimno važna jer na temelju dobro pripremljenog i pognojenog tla, ovu sezonu će se ubirati plodovi. Prije no što krenete s agrotehničkim zahvatima, primijenite pripravak 500 ili gnoj po Mariji Thun (Fladen ili CPP) na površine koje namjeravate kultivirati. Isto tako, početak ožujka je vrijeme za primjenu čaja od preslice u cilju kontrole gljivica i ograničavanja njihovog rasta. Ako je tlo na kojem radite kiselog pH, preporuča se i primjena čaja od maslačka.

Sad je pravo vrijeme i za pripremu presadnica. Imajte na umu kako pojedine kulture koje dolaze iz područja centralne Amerike zahtijevaju više temperature za klijanje i nicanje (posebice paprika). Stoga nije na odmet pripremiti mali rasadnik ili zaštićeni prostor za naklijavanje i razvoj presadnica. Sve sjeme prije sjetve možete tretirati čajnim kupkama o kojima je bilo riječi u prethodnim brojevima.

 class=
Mladi luk možete posaditi već sad kako biste imali mladi uskršnji luk
 class=
Biodinamički vrt u proljeće

Sad je pravo vrijeme za sadnju luka za uskršnju škanjolu (mladi uskršnji luk), kao i za neke od otpornijih zimskih salata poput matovilca. Osigurajte im ipak malu zaštitu od mogućih hladnoća te ih pokrijte agrotekstilom nakon sjetve i sadnje.

Ovo je isto tako idealno vrijeme za sadnju živih ograda odnosno živica. One imaju izuzetno značajnu ulogu u održavanju dobre ekološke ravnoteže u vašem vrtu. Stoga razmislite o prirodnim skloništima za kukce i male životinje. Kad razmišljate o živici uzmite nekoliko parametara na um; položaj vašeg vrta (gdje su susjedi i koliko daleko), struje vjetrova, tip živice (zimzelena ili listopadna) te konačna visina koju želite.

Zasadite voćke bez bojazni od smrzavanja

Uz vrijeme berbe, rano proljeće je jedno od vremena u kojima ima najviše posla u voćnjacima. Prema sjetvenom kalendaru najbolji dani za rezidbu su 12., 15., 16., 21. i 22. ožujka. Zato pokušajte rezidbe voćaka organizirati upravo u te dane. Ako niste na jesen stigli zasaditi voćke, sada ih možete posaditi bez bojazni od smrzavanja. Dok ne krene bujanje vegetacije i pojava prvih zelenih lisnih pupova na biljkama, treba obaviti zimsko prskanje sumporno-vapnenom juhom. Na tlu primjenjujemo pripravak 500 i/ili gnoj po Mariji Thun (Fladen ili CPP). Nakon rezidbe grane ne spaljujemo već ih usitnjavamo i pripremamo za slaganje kompostne hrpe. Nju slažemo zajedno sa svježim stajskim gnojem, organskim ostacima iz vrta i izrezanim granama, slažemo upravo sada i ostavljamo da zrije do jeseni kad ju koristimo za jesensku gnojidbu.

Kontrola nepoželjnih biljaka

U biodinamici se za kontrolu nepoželjnih biljaka  pripremaju različiti pripravci. Neki od njih su prilično jednostavni za napraviti – primjerice čajevi od nepoželjnih biljaka. Nepoželjne biljke koje ste dobili plijevljenjem skupite u vreću (jutena ili vreća od krumpira), možete upotrijebiti čitave biljke – korijen, stabljiku, list i plod. Zatim sakupljene biljke u vreći stavite u posudu i prelijte kišnicom dok posuda nije gotovo puna. Biljke potopite tako što ćete na njih dodati kamen ili ciglu. Sve ostavite da fermentira i promiješajte jednom tjedno. Nakon 2-3 tjedna procijedite koncentrat i razblažite u omjeru od 1:10. U jednom od narednih brojeva bit će više riječi o pripravcima za kontrolu nepoželjnih biljaka.