Urbano vrtlarstvo stječe sve veću popularnost. Sve je više onih koji su zainteresirani za vrtlarenje u gradskim vrtovima ili se žele okušati u uzgoju povrća na krovovima ili balkonima stambenih zgrada. Različito povrće na balkonu može biti podjednako atraktivno kao i ukrasno bilje, a uz estetsku ima i prehrambenu ulogu. Balkon na kojem se želi uzgajati povrće ne mora biti velik, bitno je dobro iskoristiti prostor kojim se raspolaže. Uz zeleno lisnato povrće poput salate, radiča, rige, špinata i blitve ili aromatičnih vrsta poput bosiljka, vlasca, timijana, ružmarina i mente, na balkonu se lako može uzgajati i plodovito povrće poput rajčice.

S obzirom da rajčica ima velike potrebe za svjetlom, treba odabrati mjesto na balkonu koje će tijekom dana biti izloženo suncu barem 8 sati. Idealno su to balkoni okrenuti prema jugu, jugoistoku ili jugozapadu. Poželjno je da balkon nije točno iznad jako prometne ceste te da biljke imaju osunčano mjesto koje je istovremeno zaštićeno od vremenskih neprilika.

Uzgojne posude čim dublje

Uzgojne posude trebale bi biti dublje kako bi se korijen mogao pravilno razviti (barem 30 cm dubine). Veličinu posude potrebno je odabrati prema sorti koja se planira uzgajati. Općenito je bolje odabrati veću posudu kako se supstrat ne bi brzo isušivao i kako biljke ne bi trebalo često zalijevati i prihranjivati. Posude obavezno moraju imati rupe na dnu za drenažu viška vode. Najčešće se koriste plastične posude koje su prihvatljive cijenom i dostupne u svim vrtnim centrima. Glinene posude nisu najbolje rješenje za uzgoj rajčice s obzirom da upijaju vlagu i pogoduju isušivanju supstrata.

Važno je biljke uzgajati u kvalitetnom supstratu te se preporučuje koristiti profesionalne supstrate za uzgoj presadnica povrća, fine strukture s dodanim svim hranivima potrebnim za uspješan početni rast i razvoj biljaka. Sve su više dostupni komercijalni supstrati namijenjeni upravo uzgoju rajčice.

Najvažnija mjera njege pri balkonskom uzgoju rajčice svakako je navodnjavanje. Učestalost navodnjavanja i količina vode naravno ovisi o veličini uzgojne posude. Supstrat se nikako ne bi trebao u potpunosti osušiti, ali ne bi trebao biti ni pretjerano vlažan. Biljke je u pravilu potrebno zalijevati jednom dnevno, ujutro ili navečer. Kad biljke porastu i razviju veću lisnu masu te počnu cvasti, preporučuje se prihranjivati ih jednom tjedno. Najčešće se za hobistički uzgoj koriste široko dostupna organska tekuća gnojiva koje treba dozirati prema uputama proizvođača.

 class=
Uzgoj na balkonu
 class=
Presađivanje u veći lonac

Determinantni tip je pogodniji za uzgoj u posudama

Kod izbora sorte treba voditi računa o tipu rasta stabljike. Rajčica ima 2 osnovna tipa: indeterminantni i determinantni. Ovaj drugi, koji se još naziva niski ili grmasti tip, pogodniji je za uzgoj u posudama na ograničenom prostoru. Ovaj tip doseže 50 cm do 1 m visine nakon čega prestaje s rastom.

Pri kupnji presadnica treba paziti da su presadnice zdrave i u dobroj kondiciji. S obzirom da u prodaji često nema velikog izbora sorata pogodnih za uzgoj rajčice na balkonu, često se uzgajaju iz sjemena kod kuće. Najbolje vrijeme za sjetvu je 6 do 8 tjedana prije planirane sadnje. To bi trebalo biti nakon mogućnosti pojave kasnog proljetnog mraza (u kontinentalnom dijelu Hrvatske to je sredina svibnja). Sjeme se može posijati u plitke letvarice, čaše od jogurta, kutije od kolača ili kartonske kutije za jaja i staviti na prozorsku dasku. Kad biljčice razviju prve prave listove, treba ih pikirati (presaditi) u veću posudu. Tamo će rasti dok ne dođe vrijeme sadnje u uzgojne posude na balkonu.

Svrha pikiranja je proizvodnja kvalitetnih presadnica. Biljke presađivanjem doživljavaju stres na koji reagiraju kratkotrajnim zastojem u rastu. To se očituje u skraćenju i debljanju stabljike, razvijenijem korijenovom sustavu te ranijom pojavom cvjetova.

Prilikom sadnje, potrebno je staviti malo supstrata na dno posude. Prije supstrata dno se može prekriti slojem oblutaka kako bi se spriječilo začepljenje drenažnih rupa. Kad smo biljku postavili na željenu dubinu, punimo posudu supstratom lagano ga pritiskujući. Posude treba rasporediti na barem 50 cm razmaka kako bi biljke imale dovoljno mjesta za rast bez zasjenjivanja. Nakon sadnje i smještanja posuda, potrebno je postaviti potporu za biljke. To mogu biti drveni štapovi uz koje će se biljke privezati tkaninom. Može se postaviti vezivo koje treba postupno ovijati oko biljke tijekom rasta. Niske grmolike sorte mogu rasti i bez potpore.

 class=
 class=

Pinciranje rajčice

Ako se uzgaja indeterminantni tip rajčice, potrebno je tijekom vegetacije uklanjati sekundarne izboje tzv. zaperke. Oni se nalaze u pazušcima listova. Ova mjera njege zove se još i pinciranje. Uslijed optimalnih uvjeta rajčica razvija veliku lisnu masu. To utječe na smanjeno zametanje plodova, a plodovi koje se zametnu su sitniji. Zaperci se uklanjaju rukom, nožem ili škarama. Pri tome mjesto reza treba biti što manje kako bi se spriječila infekcija i razvoj uzročnika bolesti. Primjer dobrih susjeda u vrtu može se primijeniti i pri uzgoju na balkonu. Uz biljke rajčice u posude se mogu posaditi presadnice bosiljka ili nevena koje će djelovati repelentno na poneke štetnike.

 class=