Kunić dalmatiner dobio je ime po poznatom rasporedu boja na tijelu, slično kao kod psa. Osnovna boja cijelog tijela mora biti bijela, a na njoj se nalaze različito raspoređene crne točke.

Nešto slično kao kod kunića šarca, ali raspored mora biti drugačiji. Tako crtež leptira kod šarca mora biti spojen na njušci, dok kod dalmatinera ne smije. Uši ne smiju biti jednobojne, moraju biti šarene, odnosno imati i bijelu te crnu boju. Također, leđna linija ne smije biti izražena kao kod šarca već su poželjne samostalne točke kao i na cijelom tijelu. Na obrazima su poželjne simetrično postavljene točke uz koje mogu postojati i druge, raspoređene tako da ovog kunića obilježava “dalmatinsko šarenilo”, što znači da se točke moraju ocrtavati samostalno bez spojnih linija ili dodirivanja. Veličine pojedine točke kreću se od 1,5 do 4 cm.

Jeste li znali?

Na ocjenjivanju pasminskih svojstava kunića dalmatinera tolerira se veličina točki do 3,5 cm i najmanje 5 pojedinačnih sa svake strane tijela. Poželjne su i točke na repu i nogama, dok nokti moraju biti bijeli. Uz čistu crnu boju ove točke mogu biti i višebojne, pa se nađu plave, smeđe, crvenožute i još neke kombinacije. Bijela boja u crnim obilježjima nije poželjna.

Prema dužini dlake dalmatineri spadaju u kratkodlake rex kuniće. Podrijetlo vode od zajedničkog pretka Castorrexa čija je boja krzna bila poput dabrove, crvenkasto-smeđa. Prvi rex kunić kao proizvod mutacije nastao je u Francuskoj 20-ih godina prošlog stoljeća. Imaju lagano ispruženo i skladno građeno tijelo, duguljastu glavu sa širokim čelom, punim obrazima i uspravno nošenim ušima dužine od 11 do 13 cm. U uzgoju nije poželjan, ali je kod ženki dozvoljen lijepo oblikovani podbradak. Brkovi su zakržljali i upola kraći od brkova ostalih kunića. Noge su ravne i snažne. Težina im iznosi 3-4 kg. Krzno ima karakterističan izgled (poput pliša) zbog kratkog dlačnog pokrivača. Dužina osjastih dlaka je podjednaka dužini paperjastih. Meso im je vrlo ukusno. Ženka okoti 5 do 6 mladih. Da bi ljepota krzna došla do potpunog izražaja uvjeti držanja moraju biti primjerni.

Izvor: Gospodarski kalendar