Između pitomog Jadranskog mora, opjevane dalmatinske obale i surovih vrhova Velebita s kojih struji čisti i svježi zrak poznate dalmatinske bure, u mirnom ravnokotarskom mjestu Nadin, koje baštini tisućljetnu tradiciju maslinarstva od vremena antičke Liburnije, obitelj Kota posadila je maslinik u kojem, suncem okupani, pod budnim okom i rukama vrijednih proizvođača, rastu plodovi maslina autohtonih hrvatskih sorti, najviše oblice i lastovke i postaju ekstradjevičansko maslinovo ulje iz certificiranog ekološkog uzgoja.

Kota maslinovo ulje je proizvod obiteljske tvrtke Bovan d.o.o. koje dolazi iz maslinika od 10 tisuća stabala. Maslinik je posađen na zemljištu koje do tada nikada nije bilo korišteno u poljoprivredne svrhe. Takvo zemljište nikada nije bilo tretirano kemijskim sredstvima niti gnojeno mineralnim gnojivima. Ono je stoga je bilo idealno za ekološku proizvodnju koja zabranjuje primjenu pesticida, herbicida i mineralnih gnojiva.

Najviši standardi ekološke proizvodnje

Podizanje i uzgoj maslinika napravljen je u suradnji sa stručnjacima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Zato primjena agrotehničkih mjera odgovara najvišim standardima ekološke proizvodnje u Europskoj uniji. Procese berbe i prerade predvode prehrambeni tehnolozi. Laboratorijskim analizama ploda utvrđuje se vrijeme optimalne zrelosti ploda. Time se određuju i termini berbe koji mogu biti različiti ovisno o sortama. Berba se obavlja ručno, a istog dana masline se hladno prešaju u suvremeno opremljenoj uljari.

Ekološka proizvodnja najveće je jamstvo zdravstvene ispravnosti prehrambenog proizvoda uz  društveno odgovorno poslovanje, održivi razvoj, zaštitu okoliša i biološku raznolikost.

Maslinovo ulje Kota na deklaraciji, uz oznake podrijetla, nosi certifikate i oznake ekološkog proizvoda Europske unije i Republike Hrvatske.

Iznimni uspjesi na međunarodnoj sceni

Maslinova ulja Kota ostvarila su iznimne uspjehe u afirmaciji na međunarodnoj sceni kroz nagrade na najvećim svjetskim smotrama i natjecanjima za kvalitetu maslinovog ulja. Jedini su predstavnik iz Dalmacije uvršten u novo izdanje svjetskog vodiča maslinovih ulja Flos Olei za 2023. godinu.

Maslinova ulja Kota također su u 2022.g. nagrađena brojnim medaljama za kvalitetu i to na zlatna medalja na sljedećim smotrama:

  • Dubai International Olive Oil Competition 2022;
  • New York World Olive Oil Competition (NYIOOC) 2022;
  • Olive Japan 2022 (Tokyo);
  • EVO IOOC Italy 2022;
  • Noćnjak 2022;
  • platinum nagradu u Berlin Global Olive Oil Awards 2022;
  • London International Olive Oil Competition (LIOOC).
Predstavljanje maslinovog ulja Kota
Maslinici obitelji Kota

Asortiman proizvoda Kota sastoji se od monosortnih maslinovih ulja tradicionalnih hrvatskih sorti lastovke, bjelice i oblice te višesortnog maslinovog ulja dobivenog kombinacijom tih sorti. Raznolikost monosortnih ulja je prema izražaju voćnosti, pikantnosti i gorčine. Maslinovo ulje dobiveno od sorte Lastovka krasi voćnost i izraženi okus gorčine. Maslinovo ulje dobiveno od sorte Bjelica krasi izražena pikantnost i gorčina. Maslinovo ulje dobiveno od sorte Oblica krasi vrlo blaga pikantnost i gorčina s izraženo slatkastim okusom.

Maslinovo ulje Kota – Blend je višesortno ulje dobiveno miješanjem tri autohtone hrvatske sorte: lastovka, bjelica i oblica. Sorte su miješane u omjerima koji jamče spoj voćnosti, pikantnosti, slatkoće i aroma.

Maslinova ulja Kota mogla su se kušati i u Zagrebu u prosincu prošle godine na prvoj međunarodnoj izložbi ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja VinEko.

Foto: Marko Čolić, Arhiva Kota