Ministarstvo poljoprivrede je 6. travnja 2022. godine, uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Nacrt prijedloga Programa potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu. Sve u cilju olakšavanja poslovanja i očuvanja likvidnosti hrvatskih proizvođača te sprječavanja poremećaja u lancu opskrbe sjemenom i merkantilnim kukuruzom, odnosno stočnom hranom. Za provedbu Programa u Državnom proračunu osigurano je 7,5 milijuna kuna.

Distribucija i proizvodnja sjemena u Hrvatskoj obuhvaća gotovo 7 tisuća djelatnika. Zbog svoje kvalitete hrvatsko je sjeme prepoznato diljem svijeta. Trenutna kriza u tom sektoru izazvana je oscilacijom cijena merkantilnog kukuruza. To je dovelo do otkazivanja ranije ugovorene zahtjevne i skupe sjemenske proizvodnje kukuruza. Posljedično je uzrokovalo i manjak likvidnosti proizvođača. Potporom koja će se kretati do 5 tisuća kuna po hektaru nastoje se sanirati pretrpljeni gubitci i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave rata u Ukrajini, ali stvoriti preduvjete za oporavak tog sektora.

Potporu će moći koristiti poljoprivrednici upisani u upisnike poljoprivrednika i dobavljača poljoprivrednog sjemena. Ove godine su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu za površine pod kukuruzom. Također, korisnici moraju imaju evidentiranu godišnju prijavu proizvodnje sjemena kukuruza pri HAPIH-u u ovoj godini, kao i uvjerenje o priznatom sjemenskom usjevu.

E-savjetovanje se nalazi na poveznici.