Sastojci (za 4-6 osoba):

  • 2-3 žlice masti ili ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 manja glavica kelja
  • 4 srednje velika krumpira
  • 1 žličica mljevene paprike
  • sol, papar
  • 1 žlica gustina
  • voda po potrebi
  • komad suhih rebara
  • 4 kranjske kobasice

Priprema:

  1. Krumpir očistite i narežite na kockice veličine zalogaja. Kelj očistite, uklonite onaj najtvrđi dio i dobro operite, pa ga narežite na prst široke rezance. Poparite tj. prokuhajte ga u kipućoj vodi oko 5 minuta. Ocijedite.
  2. Luk nasjeckajte na kockice pa ga u većem loncu popržite na ugrijanom ulju dok ne postane staklast i počne se raspadati, oko 5-10 minuta (uz podlijevanje vodom po potrebi). Sada dodajte krumpir, ocijeđeni kelj i mljevenu papriku. Nalijte vode toliko da prekrije povrće i sadržaj u loncu te dodajte i komad suhih rebara da se kuhaju zajedno s keljom. Posolite, popaprite i kuhajte na umjerenoj vatri dok povrće ne omekša (oko 30 minuta).
  3. Zadnjih 10 minuta kuhanja u varivo dodajte i kobasice te sve poklopljeno kuhajte dok se kobasice ne skuhaju. Zatim ih izvadite i ostavite na toplom.
  4. Varivo završite dodatkom sitno sjeckanog češnjaka i gustina kojeg ste razmutili u nekoliko žlica vode. Pomiješajte da se zgusne te po potrebi doradite okus solju i paprom. Poslužite s kuhanim kobasicama.

Vrijeme pripreme: oko 50 minuta

Savjet više: Tijekom kuhanja dodajemo komad suhog mesa (rebra) kako bi kelj dobio puniji okus.

Pročitajte ostale recepte:

Prethodni članakSvinjski odresci u umaku od mrkve
Sljedeći članakOdresci tune na pireu od blitve
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.