Sastojci (za 4 osobe):
- 1 ½ vezica bosiljka
- ½ vezice peršina
- 2 češnja češnjaka
- 1 svježi čili
- 1 žlica soka od limuna
- 70 g badema ili kikirikija
- 100 ml maslinovog ulja
- sol, svježe mljeveni papar
- 1 dinja
- 200 g pršuta
Priprema:
- Operite i prosušite začinsko bilje za pripremu pesta (umaka). Natrgajte listiće, pa ih ubacite u manji kuhinjski blender, zajedno s krupno sjeckanim češnjakom, čilijem očišćenim od ljutih sjemenki, bademima i/ili kikirikijima, sokom od limuna, maslinovim uljem, solju i paprom. Sve dobro izblendajte da dobijete gusti umak sa sitnim komadićima. Ako je pregusto ili premalo umaka, dodajte i koju žlicu vode. Probajte okus umaka i po potrebi dodajte još soli i papra.
- Dinju raspolovite i žlicom očistite sjemenke. Narežite je na kriške, pa im odstranite koru. Kriške prerežite na manje komade. Dekorativno ih posložite na tanjur, zajedno s tankim kriškama pršuta. Sve nakapajte pestom, te ukrasite još kojim listićem bosiljka. Po želji preko svega sameljite još malo šarenog papra.
Vrijeme pripreme: oko 30 minuta
Savjet više: Aromatični pesto možete pripremiti i pomoću štapnog miksera. Bitno je samo dobro usitniti i pomiješati sve sastojke. Pesto možete raditi od raznih kombinacija začinskog bilja i orašastih plodova. Pripremljeni pesto možete sačuvati u zatvorenoj staklenci 2 do 3 dana u hladnjaku.
Pročitajte još recepata za ljetni prilog jela:
- Salata s cherry rajčicama, feta sirom i preljevom od meda i vlasca
- Grčka salata
- Bruschette s cherry rajčicama, kozjim sirom i maslinama
- Zapečenac od krumpira, cvjetače i mrkve
- Mahune na salatu
- Grčki pita kruh