Sastojci (4 osobe):
– 3 veće, svježe, zrele rajčice
– 1 ljubičasti luk srednje veličine
– 1 svježi krastavac
– 1 zelena paprika
– 16-tak crnih maslina
– 200 g feta sira u komadu
– 1 žlica crvenog vinskog octa
– ¼ šalice ekstra djevičanskog octa
– 1 žličica sušenog origana
– morska sol, svježe mljevena
Priprema:
1. Pripremite povrće: rajčice, papriku i krastavac operite. Rajčice narežite na kriške, papriku na kraće trakice, a krastavac ogulite, pa ga narežite na malo deblje ploškice. Luk prerežite po pola, pa ga narežite na kolutiće. Sve stavite u veću zdjelu.
2. Dodajte ocijeđene crne masline. Preko svega pospite malo origana, te svježe mljevene soli, pa dodajte ocat i maslinovo ulje. Sve dobro promiješajte.
3. Feta sira narežite na 4 tanja „bloka“, te ih pospite ostatkom origana. Položite na salatu, pa sve još malo nakapajte s maslinovim uljem.
Vrijeme pripreme: oko 15-20 minuta
Savjet više:
Tajna dobre grčke salate je u kvalitetnim namirnicama: svježim, sočnim rajčicama, hrskavom krastavcu, kremastom feta siru, mesnatim maslinama i kvalitetnom maslinovom ulju. Obavezno je poslužite s hrskavim kruhom (poželjno pita kruhom).
Grci za salatu ne režu feta sir na kockice, nego ga na salatu stavljaju u obliku tankog pravokutnog bloka, i to povrh povrća.
Pazite da salatu ne presolite tijekom začinjavanja, budući da su feta sir i masline sami po sebi dosta slani.
Pročitajte još recepata za ljetni prilog jela:
- Dinje s pršutom i pestom
- Salata s cherry rajčicama, feta sirom i preljevom od meda i vlasca
- Bruschette s cherry rajčicama, kozjim sirom i maslinama
- Zapečenac od krumpira, cvjetače i mrkve
- Mahune na salatu
- Grčki pita kruh