Sastojci (za 4-6 osoba):
- 2-3 žlice masti ili ulja
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 manja glavica kelja
- 4 srednje velika krumpira
- 1 žličica mljevene paprike
- sol, papar
- 1 žlica gustina
- voda po potrebi
- komad suhih rebara
- 4 kranjske kobasice
Priprema:
- Krumpir očistite i narežite na kockice veličine zalogaja. Kelj očistite, uklonite onaj najtvrđi dio i dobro operite, pa ga narežite na prst široke rezance. Poparite tj. prokuhajte ga u kipućoj vodi oko 5 minuta. Ocijedite.
- Luk nasjeckajte na kockice pa ga u većem loncu popržite na ugrijanom ulju dok ne postane staklast i počne se raspadati, oko 5-10 minuta (uz podlijevanje vodom po potrebi). Sada dodajte krumpir, ocijeđeni kelj i mljevenu papriku. Nalijte vode toliko da prekrije povrće i sadržaj u loncu te dodajte i komad suhih rebara da se kuhaju zajedno s keljom. Posolite, popaprite i kuhajte na umjerenoj vatri dok povrće ne omekša (oko 30 minuta).
- Zadnjih 10 minuta kuhanja u varivo dodajte i kobasice te sve poklopljeno kuhajte dok se kobasice ne skuhaju. Zatim ih izvadite i ostavite na toplom.
- Varivo završite dodatkom sitno sjeckanog češnjaka i gustina kojeg ste razmutili u nekoliko žlica vode. Pomiješajte da se zgusne te po potrebi doradite okus solju i paprom. Poslužite s kuhanim kobasicama.
Vrijeme pripreme: oko 50 minuta
Savjet više: Tijekom kuhanja dodajemo komad suhog mesa (rebra) kako bi kelj dobio puniji okus.
Pročitajte ostale recepte:
- Lungić pečen u slanini s krumpirom i ljutikom
- Piletina pečena u parmezanu s mladim krumpirom
- Svinjetina s umakom od mrkvice
- Odresci od tune na pireu od blitve
- Teleći medaljoni u umaku od gljiva
- Rižoto od morskih plodova
- Svinjski medaljoni alla Italia