Iako je zima vrijeme kad se priroda odmara, nekim vrtnim biljkama privlačnih cvjetova odgovara boravak na svježem zraku. Mrazovac, kukurijek, ciklama, crnjuša i neke druge trajnice oživjet ce svojim bojama maglovita jutra i istaknuti bjelinu snijega.

Osim toga tu su i osušeni cvjetovi ili plodovi trajnica ljetne cvatnje (mjehurića), koji pokriveni injem ili snijegom mogu djelovati vrlo privlačno. Zanimljivi su i listovi nekih otpornijih vrsta (juka) kojima bijeli pokrivač ističe ljepotu.

Ciklame otporne na hladnoću

Ciklame (Cyclamen sp.)uglavnom miruju tijekom ljetnih mjeseci. Početkom hladnijeg i vlažnog vremena započinju s rastom i cvatu ujesen, zimu ili u proljeće (od studenoga do travnja). Iznimka je C.repandum i njezini varijeteti čije je doba cvatnje kasno proljeće i rano ljeto. Neke divlje vrste otporne su na mraz, većina ih podnosi umjerene klimatske uvjete. One osjetljivije prirodno rastu u područjima s blažom klimom.

Dobro podnose korijenje drugih biljaka u svojoj blizini. To im omogućava rast ispod drveća i grmlja, koje ih štiti od jakog vjetra i suvišne vlage. Izvrsne su i za sadnju u sjenovitim dijelovima kamenjara ili u kamenim koritima. Najčešća i ujedno najotpornija vrsta je C.hederifolium (C.neapolitanum) prošaranih listova i bijelih, ružičastih ili crvenih cvjetova koji se javljaju od rujna do listopada. Jednako se lako uzgaja i C.coum čiji su bijeli, ružičasti i crveni cvjetovi pokriveni purpurnim mrljama. Cvatu od prosinca do ožujka. Okrugli listovi najčešće su potpuno zeleni.

Obje vrste osjetljive su na dugotrajan mraz, od čega im listovi klonu i pocrne. Iako C.hederifolium slovi kao najotpornija, a C. libanoticum kao najosjetljivija, neka vas to ne obeshrabri jer uspjeh u uzgoju ciklama najviše ovisi o mikroklimi u vašem vrtu. Mnoge će osjetljive biljke prebroditi mraz u propusnom tlu u kojem se ne zadržava suvišna voda, zaštićene od ledenog vjetra ili u “toplini ” snježnog pokrivača. Ne zaboravite da je plitko posađeni gomolj izložen većoj pogibelji od smrzavanja.

Vole vapnenasto tlo

Iako ciklame uspijevaju u različitim tlima, najviše im odgovara vapnenasto. Usto je dobra propusnost tla od životne važnosti, jer zadržavanje vode oko zone rasta uzrokuje truljenje osnovne lisne peteljke i cvjetne stapke.
Gomolji otpornih vrsta sade se u razini ili neposredno ispod površine zemlje. Prijeti li opasnost od mraza dobro ga je prekriti sa 2,5 – 5 cm debelim slojem pijeska ili šljunka. Manje otporne vrste sade se osjetno dublje, 7 – 15 cm pod zemlju, ovisno o veličini gomolja.