Iako je zima vrijeme kad se priroda odmara, nekim vrtnim biljkama privlačnih cvjetova odgovara boravak na svježem zraku. Mrazovac, kukurijek, ciklama, crnjuša i neke druge trajnice oživjet ce svojim bojama maglovita jutra i istaknuti bjelinu snijega.

Osim toga tu su i osušeni cvjetovi ili plodovi trajnica ljetne cvatnje (mjehurića), koji pokriveni injem ili snijegom mogu djelovati vrlo privlačno. Zanimljivi su i listovi nekih otpornijih vrsta (juka) kojima bijeli pokrivač ističe ljepotu.

 

Ciklame otporne na hladnoću

Ciklame (Cyclamen sp.)uglavnom miruju tijekom ljetnih mjeseci. Početkom hladnijeg i vlažnog vremena započinju s rastom i cvatu ujesen, zimu ili u proljeće (od studenoga do travnja). Iznimka je C.repandum i njezini varijeteti čije je doba cvatnje kasno proljeće i rano ljeto. Neke divlje vrste otporne su na mraz, većina ih podnosi umjerene klimatske uvjete. One osjetljivije prirodno rastu u područjima s blažom klimom.

Dobro podnose korijenje drugih biljaka u svojoj blizini. To im omogućava rast ispod drveća i grmlja, koje ih štiti od jakog vjetra i suvišne vlage. Izvrsne su i za sadnju u sjenovitim dijelovima kamenjara ili u kamenim koritima.

Najčešća i ujedno najotpornija vrsta je C.hederifolium (C.neapolitanum) prošaranih listova i bijelih, ružičastih ili crvenih cvjetova koji se javljaju od rujna do listopada. Jednako se lako uzgaja i C.coum čiji su bijeli, ružičasti i crveni cvjetovi pokriveni purpurnim mrljama. Cvatu od prosinca do ožujka. Okrugli listovi najčešće su potpuno zeleni.

Obje vrste osjetljive su na dugotrajan mraz, od čega im listovi klonu i pocrne. Iako C.hederifolium slovi kao najotpornija, a C. libanoticum kao najosjetljivija, neka vas to ne obeshrabri jer uspjeh u uzgoju ciklama najviše ovisi o mikroklimi u vašem vrtu. Mnoge će osjetljive biljke prebroditi mraz u propusnom tlu u kojem se ne zadržava suvišna voda, zaštićene od ledenog vjetra ili u “toplini ” snježnog pokrivača. Ne zaboravite da je plitko posađeni gomolj izložen većoj pogibelji od smrzavanja.

Vole vapnenasto tlo

Iako ciklame uspijevaju u različitim tlima, najviše im odgovara vapnenasto. Usto je dobra propusnost tla od životne važnosti, jer zadržavanje vode oko zone rasta uzrokuje truljenje osnovne lisne peteljke i cvjetne stapke.
Gomolji otpornih vrsta sade se u razini ili neposredno ispod površine zemlje. Prijeti li opasnost od mraza dobro ga je prekriti sa 2,5 – 5 cm debelim slojem pijeska ili šljunka. Manje otporne vrste sade se osjetno dublje, 7 – 15 cm pod zemlju, ovisno o veličini gomolja.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje