Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 velika odreska svježe tune (po oko 150 g)
  • malo sušenog ili svježeg ružmarina
  • maslinovo ulje
  • veći svežanj blitve (i list i stabljika obavezno)
  • 2 srednje velika krumpira
  • 1 manja cikla
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml vode od kuhanja blitve
  • ½ žličice češnjaka u prahu

Priprema:

  1. Blitvu očistite i stavite kuhati u veću količinu kipuće slane vode (u savjetu pročitajte kako). Kad je kuhana procijedite je, ali sačuvajte vodu od kuhanja.
  2. Blitvu i žlicu vode od kuhanja izmiksajte štapnim mikserom u gušći “pire”. U lončiću ugrijte maslac te na njemu popržite malo brašna. Zalijte s mlijekom i oko 100 ml vode od kuhanja blitve, te prokuhajte oko 5 minuta, uz miješanje. Dodajte izmiksanu blitvu, začinite solju i paprom, te kuhajte još nekoliko minuta. Gustoća pirea treba biti takva da se normalno može grabiti žlicom, ne smije biti tekući.
  3. Krumpir i ciklu operite i očistite tj. ogulite. Svako zasebno narežite na sitne kockice, te ih popržite na nekoliko žlica maslinovog ulja – prvo krumpir, koju minutu dok ne postane zlaćan, a zatim na istom ulju i ciklu (pripazite da vam ona ne izgori). Prvo pržimo krumpir kako cikla ne bi pustila boju. Kad su prženi, krumpir i ciklu izvadite šupljikavom žlicom na kuhinjski ubrus da se ocijede od viška masnoće, te ih posolite i popaprite.
  4. Odreske tune popržimo na maslinovom ulju u ugrijanoj tavi. Najbolje je sa svake strane po 2-3 minute maksimalno, da tuna ostane još roza u sredini – tada je najsočnija i najmekša. Radi se o tzv. “medium done” načinu pripreme, kako se najčešće priprema i biftek.Kad je tuna gotova, izvadite je na tanjur, posolite, popaprite i pospite s malo ružmarina. Poklopite tanjur posudom i ostavite 5 minuta tako da se sokovi prožmu.
  5. Poslužite jelo – na tanjur prvo stavite malo pirea od blitve, na njega položite tunu, te sve ukrasite kockicama krumpira i cikle.

Vrijeme pripreme: oko 45 minuta

Savjet više:

  • Kod kuhanja blitve, prvo u vodu stavite tvrde dijelove stabljike blitve koje ste nasjeckali. Nakon nekoliko minuta, kad su oni omekšali, dodajte i listove nasjeckane na veće komade.
  • Kvalitetne komade mesa i ribe (kao što je i odrezak tune) nije poželjno prepeći jer tada gube svoju sočnost i glavninu okusa. Najbolje je da ostanu još rozi u sredini.

Pročitajte ostale recepte:

Prethodni članakKelj varivo s kobasicom
Sljedeći članakTeleći medaljoni u umaku od gljiva
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.