Vrijeme pripreme: oko 30 minuta + 2,5 h kuhanje

Sastojci (za 6 osoba):

✦600 g fileta bakalara (odmrznutih ili svježih)

✦oko 900 g krumpira

✦1 veća konzerva pelata (800 g)

✦3 glavice luka

✦2 režnja češnjaka

✦300 ml ribljeg ili povrtnog temeljca

✦200 ml bijelog vina

✦100 ml maslinovog ulja

✦sol, papar, Vegeta po želji

✦svežnjić peršina

Priprema: 1. Luk i češnjak oljuštite te sitno nasjeckajte. Pržite na malo maslinovog ulja, oko 10-ak minuta, dok se ne počnu raspadati. Po potrebi podliti s malo vode da se ne primi za tavu.

2. Dok se luk prži, ogulite krumpir. Narežite ga na tanke ploškice debljine oko 0,5 cm. Pećnicu ugrijte na 180°C.

3. Ako imate bakalar s kožom, filterirajte ga. Izvadite eventualne kosti, te ga narežite na kockice.  Pelate izmiksajte štapnim mikserom da dobijete “kašu”. Pripremite dovoljno veliku i duboku vatrostalnu posudu za pečenje, zbog dosta sastojaka i tekućine, pa da tijekom pečenje ne iscuri van. Nasjeckajte peršin.

4. U posudu slažite prvo red krumpira, malo vegete i popaprite te posolite. Preko krumpira stavite žlicu-dvije dinstanog luka, zatim kockice bakalara. Bakalar malo posolite, pospite sjeckanim peršinom te preko njega stavite par žlica izmiksanih pelata. Ponovite postupak još dva puta, a zadnji je sloj krumpira s malo luka i pelata.

5. U posudi pomiješajte vrući temeljac, vino i maslinovo ulje, te dodajte malo soli i papra. Prelijte preko složenca u posudi, sve pokrijte aluminijskom folijom i stavite peći oko 2-2,5 sata u pećnicu. Zadnjih pola sata maknite foliju. Nakon toga ugasite  pećnicu i ostavite jelo još oko 20 minuta u ugašenoj pećnici da se malo “stisne”.

Savjet više: radi se o krasnom i raskošnom blagdanskom  jelu “na žlicu”, a ako želite da bude malo gušće, stavite malo manje tekućine (iako je mora biti dovoljno kako bi se krumpir skuhao tijekom pečenja).

Pročitajte recepte za blagdanski jelovnik:

Pileća juha s domaćim noklicama

Ramstek u umaku od crnog vina

Božićna guska s češkim okruglicama i pirjanim kupusom

Punejne pileće rolice s pireom od batatata

Francuska salata s grčkim jogurtom

Snješko od krem sira s krekerima

Prethodni članakPunjene pileće rolice s pireom od batata
Sljedeći članakFrancuska salata s grčkim jogurtom
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.