Vrijeme pripreme: oko 30 minuta + 2,5 h kuhanje
Sastojci (za 6 osoba):
✦600 g fileta bakalara (odmrznutih ili svježih)
✦oko 900 g krumpira
✦1 veća konzerva pelata (800 g)
✦3 glavice luka
✦2 režnja češnjaka
✦300 ml ribljeg ili povrtnog temeljca
✦200 ml bijelog vina
✦100 ml maslinovog ulja
✦sol, papar, Vegeta po želji
✦svežnjić peršina
Priprema: 1. Luk i češnjak oljuštite te sitno nasjeckajte. Pržite na malo maslinovog ulja, oko 10-ak minuta, dok se ne počnu raspadati. Po potrebi podliti s malo vode da se ne primi za tavu.
2. Dok se luk prži, ogulite krumpir. Narežite ga na tanke ploškice debljine oko 0,5 cm. Pećnicu ugrijte na 180°C.
3. Ako imate bakalar s kožom, filterirajte ga. Izvadite eventualne kosti, te ga narežite na kockice. Pelate izmiksajte štapnim mikserom da dobijete “kašu”. Pripremite dovoljno veliku i duboku vatrostalnu posudu za pečenje, zbog dosta sastojaka i tekućine, pa da tijekom pečenje ne iscuri van. Nasjeckajte peršin.
4. U posudu slažite prvo red krumpira, malo vegete i popaprite te posolite. Preko krumpira stavite žlicu-dvije dinstanog luka, zatim kockice bakalara. Bakalar malo posolite, pospite sjeckanim peršinom te preko njega stavite par žlica izmiksanih pelata. Ponovite postupak još dva puta, a zadnji je sloj krumpira s malo luka i pelata.
5. U posudi pomiješajte vrući temeljac, vino i maslinovo ulje, te dodajte malo soli i papra. Prelijte preko složenca u posudi, sve pokrijte aluminijskom folijom i stavite peći oko 2-2,5 sata u pećnicu. Zadnjih pola sata maknite foliju. Nakon toga ugasite pećnicu i ostavite jelo još oko 20 minuta u ugašenoj pećnici da se malo “stisne”.
Savjet više: radi se o krasnom i raskošnom blagdanskom jelu “na žlicu”, a ako želite da bude malo gušće, stavite malo manje tekućine (iako je mora biti dovoljno kako bi se krumpir skuhao tijekom pečenja).
Pročitajte recepte za blagdanski jelovnik:
Pileća juha s domaćim noklicama
Božićna guska s češkim okruglicama i pirjanim kupusom
Punejne pileće rolice s pireom od batatata
Francuska salata s grčkim jogurtom
Snješko od krem sira s krekerima