Korabica se uzgaja zbog zadebljale stabljike svijetlozelene ili ljubičaste boje. Kasna jesenska korabica dobro se čuva u podrumima, pa može doprinijeti raznolikosti zimske prehrane.

Minimalna temperatura klijanja je 3 do 5 ºC, a optimalna između 18 i 20 ºC. Za rast i formiranje pravilne zadebljale stabljike optimalne su temperature 14 do 20 ºC danju i 8 do 12 ºC noću, te temperatura tla viša od 8 ºC. Temperature više od 20 ºC pospješuju rast lišća na račun zadebljale stabljike, a one oko 0 ºC izazivaju staklavost lišća i zadebljale stabljike.

Korabica ima razmjerno kratku vegetaciju do tehnološke zrelosti i zato joj treba osigurati potrebna hraniva u lako pristupačnom obliku. Općenito se preporučuje 145 do 225 kg N, 80 kg P2O5, i 180 kg K2O po hektaru, a primjena dušika u 2 do 3 obroka. Uzgaja se nakon kulture gnojene organskim gnojivima. Do ponovne sadnje na isto mjesto potrebno je najmanje 3 sezone, što se zbog kratke vegetacije rijetko poštuje.

Za jesensku proizvodnju presadnica sije se na gredice na otvorenom ili u kontejnere na zaklonjenom prostoru uz učestalo vlaženje. U jesenskom uzgoju srednje kasnih i kasnih kultivara sadi se 8 do 12 biljaka/m2, odnosno, na razmak 40 x 30 ili 30 x 30 cm. Najvažnija je mjera njege održavanje vlage tla iznad 65% poljskog vodnog kapaciteta, kako u slučaju jačih oborina ne bi došlo do pucanja zadebljale stabljike. Dužina vegetacije od sadnje do početka berbe može biti od 40 do 100 dana.

Korabica se najviše bere ručno, režući oštrim nožem neposredno ispod zadebljale stabljike.

Istovremeno se odrežu svi stariji i oštećeni listovi. Hibridni kultivari (‘Korist’, ‘Konan’, ‘Kolibri’-ljubičasta, ‘More’, ‘Volturno’, ‘Verano’) su ujednačeni, pa se beru dvokratno ili jednokratno. Prinosi mogu biti od 2 do 5 kg/m2. Jesenska korabica bez lišća može se skladištiti u podrumima kroz više mjeseci.

Pročitajte ostatak priloga:

Ljetni uzgoj kupusnjača

Uvjeti za uzgoj kupusnjača 

Zaštita kupusnjača od korova, bolesti i štetnika

Sortiment i proizvodnja presadnica kupusnjača

Uzgoj jesenskog kupusa

Uzgoj kelja 

Uzgoj kelja pupčara

Uzgoj raštike

Uzgoj cvjetače

Uzgoj brokule

Uzgoj kineskog kupusa

Uzgoj korabice

Prethodni članakUzgoj kineskog kupusa
Sljedeći članakUtvrđena nova 4 slučaja afričke svinjske kuge
izv. prof. dr. sc. Božidar Benko
Docent na Agronomskim fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uža specijalnost: zaštićeni prostori (plastenici i staklenici), konvencionalni i hidroponski uzgoj povrća u zaštićenim prostorima. Božidar Benko rođen je 1977. Dodiplomski studij završava 2001. godine. Iste godine se zapošljava kao znanstveni novak u Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta. Kao suradnik, sudjeluje u znanstvenim i stručnim projektima vezanima za hidroponski uzgoj povrća. Magistarski rad je obranio 2005., a doktorsku disertaciju 2009. godine. U znanstveno-nastavno zvanje docenta izabran je 2012. godine. Koordinator je četiri modula na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Pod njegovim mentorstvom dosad je izrađeno i obranjeno 40 diplomskih i završnih radova. Aktivno je sudjelovao na osamnaest međunarodnih i tri nacionalna znanstvena skupa, s cjelovitim radovima ili njihovim sažecima, a dosad je kao autor i koautor objavio 50-ak znanstvenih i stručnih radova. Član je International Society for Horticultural Science, Znanstveno se usavršavao na Mediterranean Agronomic Institute of Bari (CIHEAM-MAIB), a stručno u Izraelu.