U kupusnjače se ubraja čitav niz povrtnih kultura, od kojih se kod nas komercijalno najviše uzgajaju kupus, kelj i cvjetača te nešto manje brokula, korabica i kelj pupčar. U mediteranskom dijelu Hrvatske često se uzgajaju raštika i lisnati kelj. Osim navedenih, u kupusnjače se ubrajuju: koraba, postrna repa, rotkva i rotkvica, hren, riga (rukola) te manje poznate potočarka i kres salata.
Uzevši u obzir temperaturne zahtjeve kupusnjača i klimatske prilike koje prevladaju u različitim dijelovima Hrvatske, kupusnjače se mogu proizvoditi tijekom cijele godine. Kontinentalna područja su pogodna za ranu proljetnu i jesensku proizvodnju, brdsko-planinska za ljetnu i ranu jesensku, a mediteranska za kasnu jesensku, zimsku i ozimu proizvodnju.
Kupusnjače namijenjene svježoj potrošnji tijekom kasne jeseni, skladištenju za potrošnju tijekom zimskih mjeseci i preradu (kiseljenje) najviše se siju i sade početkom ljeta u nizinskim kontinentalnim dijelovima Hrvatske.
Pročitajte ostatak priloga:
Zaštita kupusnjača od korova, bolesti i štetnika
Sortiment i proizvodnja presadnica kupusnjača