Sastojci (za 4 osobe):

  • 4-6 svinjskih odrezaka (kare)
  • 3 žlice ulja
  • 1 luk
  • 3 manje mrkve
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 200 ml temeljca ili juhe
  • 5 žlica pasirane rajčice
  • sol, papar
  • svježi sjeckani peršin

Priprema:

  1. Svinjske odreske operite i osušite. Ako imate komade s kostima, odvojite kosti oštrim nožem. Ispržite ih na vrućem ulju u većem i dubljem loncu (sa svake strane oko 5 minuta). Zatim ih izvadite iz lonca, posolite i popaprite. Poklopite ih plastičnom folijom i držite na toplom dok pripremate umak.
  2. Dok se meso prži, vi pripremite povrće. Luk očistite i nasjeckajte na kockice. Mrkvu ogulite i nasjeckate također na kockice. Na masnoći od prženja mesa popržite luk nekoliko minuta, da postane staklast. Dodajte mrkvu pa popržite još minutu.
  3. Sve podlijte vinom, a kad ono malo ispari, dodajte temeljac. Pustite da zakipi, smanjite vatru pa u polupoklopljenom loncu kuhajte oko 15 minuta. Dodajte pasiranu rajčicu te začinite solju,  paprom i sjeckanim peršinom.
  4. Vratite komade mesa u umak te poklopljeno pirjajte još oko 15 minuta, da meso omekša. Posljednjih 5-10 minuta možete otklopiti lonac kako bi višak tekućine ispario i umak se malo reducirao.
  5. Poslužite odmah s prilogom po želji (preporuka – kroketi od krumpira).

Vrijeme pripreme: oko 45 minuta

Savjet više: Ovo jelo podjednako je dobro ako se radi s odrescima piletine ili npr. teletine, a ako je potrebno, umak možete zgusnuti i s malo gustina razmućenom u žlici vode.

Pročitajte ostale recepte:

Prethodni članakPiletina pečena u parmezanu s mladim krumpirom
Sljedeći članakKelj varivo s kobasicom
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.