Sastojci (za 2 osobe):
- 2 velika odreska svježe tune (po oko 150 g)
- malo sušenog ili svježeg ružmarina
- maslinovo ulje
- veći svežanj blitve (i list i stabljika obavezno)
- 2 srednje velika krumpira
- 1 manja cikla
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica brašna
- 100 ml mlijeka
- 100 ml vode od kuhanja blitve
- ½ žličice češnjaka u prahu
Priprema:
- Blitvu očistite i stavite kuhati u veću količinu kipuće slane vode (u savjetu pročitajte kako). Kad je kuhana procijedite je, ali sačuvajte vodu od kuhanja.
- Blitvu i žlicu vode od kuhanja izmiksajte štapnim mikserom u gušći “pire”. U lončiću ugrijte maslac te na njemu popržite malo brašna. Zalijte s mlijekom i oko 100 ml vode od kuhanja blitve, te prokuhajte oko 5 minuta, uz miješanje. Dodajte izmiksanu blitvu, začinite solju i paprom, te kuhajte još nekoliko minuta. Gustoća pirea treba biti takva da se normalno može grabiti žlicom, ne smije biti tekući.
- Krumpir i ciklu operite i očistite tj. ogulite. Svako zasebno narežite na sitne kockice, te ih popržite na nekoliko žlica maslinovog ulja – prvo krumpir, koju minutu dok ne postane zlaćan, a zatim na istom ulju i ciklu (pripazite da vam ona ne izgori). Prvo pržimo krumpir kako cikla ne bi pustila boju. Kad su prženi, krumpir i ciklu izvadite šupljikavom žlicom na kuhinjski ubrus da se ocijede od viška masnoće, te ih posolite i popaprite.
- Odreske tune popržimo na maslinovom ulju u ugrijanoj tavi. Najbolje je sa svake strane po 2-3 minute maksimalno, da tuna ostane još roza u sredini – tada je najsočnija i najmekša. Radi se o tzv. “medium done” načinu pripreme, kako se najčešće priprema i biftek.Kad je tuna gotova, izvadite je na tanjur, posolite, popaprite i pospite s malo ružmarina. Poklopite tanjur posudom i ostavite 5 minuta tako da se sokovi prožmu.
- Poslužite jelo – na tanjur prvo stavite malo pirea od blitve, na njega položite tunu, te sve ukrasite kockicama krumpira i cikle.
Vrijeme pripreme: oko 45 minuta
Savjet više:
- Kod kuhanja blitve, prvo u vodu stavite tvrde dijelove stabljike blitve koje ste nasjeckali. Nakon nekoliko minuta, kad su oni omekšali, dodajte i listove nasjeckane na veće komade.
- Kvalitetne komade mesa i ribe (kao što je i odrezak tune) nije poželjno prepeći jer tada gube svoju sočnost i glavninu okusa. Najbolje je da ostanu još rozi u sredini.
Pročitajte ostale recepte:
- Lungić pečen u slanini s krumpirom i ljutikom
- Piletina pečena u parmezanu s mladim krumpirom
- Svinjetina s umakom od mrkvice
- Kelj varivo s kobasicom
- Teleći medaljoni u umaku od gljiva
- Rižoto od morskih plodova
- Svinjski medaljoni alla Italia