Vrijeme pripreme: oko 70 minuta

Sastojci (za 2 osobe):

Za pire:

✦2 veća narančasta batata

✦2 mrkve

✦1 žličica maslaca

✦2 žlice vrhnja za kuhanje

✦sol, svježe mljeveni papar

Za pileće rolice:

✦2-3 pileća filea

✦150 g tanko rezane šunke

✦100 g tanko rezanog sira

✦sol, papar

✦maslinovo ulje

✦1 žličica maslaca

Za umak:

✦svežnjić svježeg bosiljka

✦200 ml vrhnja za kuhanje

✦½ žličice vegete

Priprema:  1. Pileći file razrežite vodoravno te ga raširite. Prekrijte ga plastičnom vrećicom te ga istucite valjkom ili batom za mesom da ga istanjite u veći odrezak. Posolite i popaprite, te preko njega složite ploške šunke, a preko njih ploške sira. Odrežite šunku i sir tako da ne vire van. Zatim sve lijepo usko zarolajte u roladicu, koju posolite i popaprite izvana.

2. Veći komad aluminijske folije poprskajte s malo maslinovog ulja te u foliju usko umotajte pripremljenu pileću rolicu. Krajeve folije lijepo zarolajte tako da dobijete kao “bombon” od aluminijske folije. U većem loncu ugrijte vodu, a kad zakipi, smanjite vatru tek toliko da krčka i u lonac stavite “bombone” od piletine. Kuhajte oko 15 minuta na umjerenoj do laganoj vatri pa izvadite i ostavite da se prohladi prije nego odmotate foliju.

3. Očistite batat i mrkvu, narežite ih na manje komade te ih stavite kuhati u veću količinu slane vode. Kuhajte oko 30 minuta, dok potpuno ne omekšaju. Zatim ocijedite i prohladite kratko. Izblendajte ih u kuhinjskom blenderu u kremastu glatku smjesu bez grudica, potom pire zatim vratite u lonac, posolite i popaprite po ukusu te izmiješajte sa žličicom maslaca i malo vrhnja za kuhanje.

Dok se povrće kuha, vi pripremite umak. Šaku svježih listića bosiljka natrgajte u lončić te prelijte vrhnjem za kuhanje koje ste ugrijali do vrenja. Sve poklopite i ostavite da se “infuzira” pola sata. Zatim izblendajte u blenderu i doradite okus solju, paprom i vegetom po potrebi.

4. Pileće rolice sada kratko popržite na ugrijanom maslacu sa svih strana, nekoliko minuta. Izvadite ih te na masnoću od prženja ulijte umak od bosiljka i sve izmiješajte i povežite za još bogatiji umak.

5. Poslužite jelo: pileće rolice pažljivo izrežite na kriškice te ih poslužite preko pripremljenog pirea kojeg ste stavili na tanjur. Sve prelijte nježnim umakom od bosiljka i uživajte.

Savjet više: pileće rolice se umataju u aluminijsku foliju i kuhaju kako bi zadržale ljepši oblik i kako se ne bi raspale prilikom termičke obrade.

Pročitajte recepte za blagdanski jelovnik:

Pileća juha s domaćim noklicama

Ramstek u umaku od crnog vina

Božićna guska s češkim okruglicama i pirjanim kupusom

Bakalar na crveno s krumpirom

Francuska salata s grčkim jogurtom

Snješko od krem sira s krekerima

Prethodni članakBožićna guska s češkim okruglicama i pirjanim kupusom
Sljedeći članakBakalar na crveno s krumpirom
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.