Vrijeme pripreme: oko 70 minuta
Sastojci (za 2 osobe):
Za pire:
✦2 veća narančasta batata
✦2 mrkve
✦1 žličica maslaca
✦2 žlice vrhnja za kuhanje
✦sol, svježe mljeveni papar
Za pileće rolice:
✦2-3 pileća filea
✦150 g tanko rezane šunke
✦100 g tanko rezanog sira
✦sol, papar
✦maslinovo ulje
✦1 žličica maslaca
Za umak:
✦svežnjić svježeg bosiljka
✦200 ml vrhnja za kuhanje
✦½ žličice vegete
Priprema: 1. Pileći file razrežite vodoravno te ga raširite. Prekrijte ga plastičnom vrećicom te ga istucite valjkom ili batom za mesom da ga istanjite u veći odrezak. Posolite i popaprite, te preko njega složite ploške šunke, a preko njih ploške sira. Odrežite šunku i sir tako da ne vire van. Zatim sve lijepo usko zarolajte u roladicu, koju posolite i popaprite izvana.
2. Veći komad aluminijske folije poprskajte s malo maslinovog ulja te u foliju usko umotajte pripremljenu pileću rolicu. Krajeve folije lijepo zarolajte tako da dobijete kao “bombon” od aluminijske folije. U većem loncu ugrijte vodu, a kad zakipi, smanjite vatru tek toliko da krčka i u lonac stavite “bombone” od piletine. Kuhajte oko 15 minuta na umjerenoj do laganoj vatri pa izvadite i ostavite da se prohladi prije nego odmotate foliju.
3. Očistite batat i mrkvu, narežite ih na manje komade te ih stavite kuhati u veću količinu slane vode. Kuhajte oko 30 minuta, dok potpuno ne omekšaju. Zatim ocijedite i prohladite kratko. Izblendajte ih u kuhinjskom blenderu u kremastu glatku smjesu bez grudica, potom pire zatim vratite u lonac, posolite i popaprite po ukusu te izmiješajte sa žličicom maslaca i malo vrhnja za kuhanje.
Dok se povrće kuha, vi pripremite umak. Šaku svježih listića bosiljka natrgajte u lončić te prelijte vrhnjem za kuhanje koje ste ugrijali do vrenja. Sve poklopite i ostavite da se “infuzira” pola sata. Zatim izblendajte u blenderu i doradite okus solju, paprom i vegetom po potrebi.
4. Pileće rolice sada kratko popržite na ugrijanom maslacu sa svih strana, nekoliko minuta. Izvadite ih te na masnoću od prženja ulijte umak od bosiljka i sve izmiješajte i povežite za još bogatiji umak.
5. Poslužite jelo: pileće rolice pažljivo izrežite na kriškice te ih poslužite preko pripremljenog pirea kojeg ste stavili na tanjur. Sve prelijte nježnim umakom od bosiljka i uživajte.
Savjet više: pileće rolice se umataju u aluminijsku foliju i kuhaju kako bi zadržale ljepši oblik i kako se ne bi raspale prilikom termičke obrade.
Pročitajte recepte za blagdanski jelovnik:
Pileća juha s domaćim noklicama
Božićna guska s češkim okruglicama i pirjanim kupusom
Francuska salata s grčkim jogurtom
Snješko od krem sira s krekerima