Vrijeme pripreme: oko 30 minuta
Sastojci (za 3 osobe):
✦3 kom ramsteka, bez kosti (po oko 150-200 g)
✦2-3 žlice maslaca
✦sok od pečenja mesa
✦100 ml crnog vina
✦150 ml goveđeg temeljca
✦2 žličice pekmeza od šljiva
✦200 ml vrhnja za kuhanje
✦sol, svježe mljeveni papar
✦malo sjeckanog mladog luka ili peršina, za posluživanje
✦krumpir
Priprema: 1. Ako imate ramstek s kostima, napravite od njega čisti odrezak tako da pomoću oštrog noža odvojite kost (koju možete iskoristiti za npr. kuhanje temeljca).
2. Tavu debljeg dna dobro ugrijte na jakoj vatri. Kad se dobro ugrijala, ubacite žlicu maslaca te odmah ubaciti i komade mesa. Dobro ih popržite sa svake strane. Ramstek je kvalitetniji komad mesa te bi kao takav trebao biti pečen tako da je još lagano roskast u sredini, srednje pečen. Izvadite meso, posolite ga i popaprite te odložite na toplo i pokrijte zdjelom.
3. Na masnoću i sokove od pečenja mesa (koje obavezno sačuvajte), dodajte još žlicu maslaca. Ulijte crno vino te pustite da kratko prokipi. Zatim dodajte i temeljac, pekmez od šljiva, vrhnje za kuhanje te sol i papar. Sve kratko prokuhajte da prokipi i malo se zgusne. Za kraj dodajte još malo maslaca, promiješajte dok se ne rastopi i poveže s ostatkom umaka.
4. Umak prelijte po mesu i poslužite s prilogom po želji, preporuka je prženi krumpir.Savjet više: zanimljiv način, tj. pravilo za pečenje ovakve vrste mesa – meso pecite sa svake strane onoliko minuta koliko je odrezak centimetara debeo. Ako je npr. debeo 3 cm, pecite odrezak sa svake strane po 3 minute.
Pročitajte recepte za blagdanski jelovnik:
Pileća juha s domaćim noklicama
Božićna guska s češkim okruglicama i pirjanim kupusom
Punejne pileće rolice s pireom od batatata
Francuska salata s grčkim jogurtom
Snješko od krem sira s krekerima