Vrijeme pripreme: oko 2-3 sata (s kuhanjem)

Sastojci za juhu:

✦1 manje očišćeno pile

✦1 manji korijen celera

✦1 korijen peršina

✦1 manja glavica luka

✦3 mrkve

✦svežnjić peršinovog lišća (i dodatno malo za dekoraciju)

✦1 žlica zrna papra

✦1-2 žlice soli

✦oko 4 l vode

Sastojci za noklice:

✦2 jaja

✦5 vrhom punih žlica oštrog brašna

✦2 žlice griza (pšenične krupice)

✦oko 100 ml mineralne (ili obične) vode

✦prstohvat soli

Priprema:

1. Pile mora biti očišćeno od glave i iznutrica te oprano. Stavite ga u veliki lonac s hladnom vodom te kuhajte dok voda ne zavrije.  Za to vrijeme očistite povrće i dobro ga operite. Celer i luk prerežite na četvrtine, a korijene peršina i mrkve možete ostaviti u komadu ili narezati na veće komade. Svo povrće dodajte u lonac. Dodajte i lišće peršina, zrna papra te žličicu soli.

2. Lonac poklopite i nakon što voda zavrije, pokupite pjenu koja se stvorila. Smanjite vatru te kuhajte narednih 2-3 sata na laganoj vatri, dok se pile ne skuha. Ono je kuhano kad se lako može probosti vilicom i kad iz njega ne teče krvavi sok nego prozirna tekućina.

3. Juhu procijedite, po potrebi dodatno začinite solju i paprom, a pile razrežite na komade i meso nasjeckajte na manje kocke. Procijeđenu mrkvu (i celer te korijen peršina po želji) narežite na ploškice.

4. U međuvremenu pripremite noklice. Jaja izmutite vilicom, pa im dodajte sol, brašno i griz. Pomalo dodajte i vodu, miješajući vilicom. Kad ste dobili gusto tijesto, ostavite ga 10-ak minuta da odstoji. Zatim pomoću žličice stavljajte noklicu po noklicu u procijeđenu juhu koja lagano ključa. Noklice kuhajte nekoliko minuta, gotove su kad isplivaju na površinu.

5. Juhu poslužite s noklicama, ploškicama mrkve, usitnjenim mesom i svježim sjeckanim peršinom.

Savjet više: još je bolje ako imate pravu domaću kokoš pa je koristite umjesto pileta. Ona će dati masniju i jaču juhu bogatije arome.

Pročitajte recepte za blagdanski jelovnik:

Ramstek u umaku od crnog vina

Božićna guska s češkim okruglicama i pirjanim kupusom

Punejne pileće rolice s pireom od batatata

Bakalar na crveno s krumpirom

Francuska salata s grčkim jogurtom

Snješko od krem sira s krekerima

Prethodni članakObjavljena provedbena Uredba EU
Sljedeći članakRamstek u umaku od crnog vina
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.