Sastojci (4 osobe):
- oko 900 g krumpira
- 5-6 ljutika (ili 2-3 obična luka)
- ulje
- 8 režnjeva češnjaka
- 700-800 g svinjskog filea (lungića)
- 130 g tanko rezane slanine
- malo kuhane brokule (po želji)
Priprema:
- Pećnicu ugrijte na 220 °C. Operite i ogulite krumpir te ga narežite na ploškice debljine oko pola centimetra. Veću vatrostalnu posudu namastite, pa u nju posložite ploške krumpira, posolite ih i popaprite, te nakapajte s oko 5 žlica ulja. Sve dobro promiješajte rukama i rasporedite tako da bude otprilike u jednom sloju. Pecite oko 25 minuta dok ne počne poprimati boju. Zatim temperaturu smanjite na 190 °C.
- Dok se krumpir peče, očistite ljutiku i češnjak. Ljutiku narežite na kolutiće, a režnjeve češnjaka prepolovite ili raščetvorite, ako su režnjevi jako veliki. Svinjeći file operite, osušite i nožem za filetiranje odstranite eventualne veće masnoće i tetive.
- Na vrućoj tavi, na malo ulja, naglo popržite lungić sa svih strana, da mu zatvorite pore i da se stvori zlaćana korica. Pržite sa svake strane maksimalno nekoliko minuta, te ga malo posolite i dobro popaprite. Dovršit ćete ga u pećnici tako da ga ne smijete do kraja ispeći na tavi, samo tek toliko da se stvori lagana korica.
- Nakon 25 minuta, krumpir izvadite pa u njega umiješajte i ljutiku. Oko pečenog mesa omotajte tanko rezane ploške slanine, te ispod svake ploške umetnite i polovice češnjaka. Tako pripremljene lungiće pažljivo položite na pečeni krumpir s ljutikom, te premažite površinu filea s još malo ulja. Stavite peći još oko 25-30 minuta dok se slanina ne zahrskavi, a meso ne ispeče. Meso je gotovo kad ga ubodete oštrim nožem ili čačkalicom, a iz njega više ne ide krvavi nego prozirni sok.
- Dok se meso peče, po želji možete i skuhati malo brokule ili nekog drugog zelenog povrća za dodatni prilog.
Vrijeme pripreme: oko 70 minuta
Savjet više: Meso prvo pržimo kratko na jakoj vatri kako bismo mu zatvorili pore. Zatim ga dovršavamo u pećnici. Navedena metoda pripremanja mesa je izvrsna jer se zatvaranjem pora mesu osigurava da svi sokovi unutar njega ostanu što bolje očuvani, te da krajnji rezultat bude sočan komad mesa. Meso zatim dovršavamo u pećnici u omotaču od slanine, jer se na taj način meso neće isušiti, a i dat će izvrsnu aromu krumpir s ljutikom na kojem se peče. Slaninu za ovu namjenu najbolje je kupiti već tanko narezanu u supermarketu, jer ona mora biti stvarno jako tanka. Najbolje da to za vas naprave prodavačice u dućanima, koje imaju profesionalne rezalice za to.
Pročitajte ostale ljetne recepte:
- Piletina pečena u parmezanu s mladim krumpirom
- Svinjetina s umakom od mrkvice
- Kelj varivo s kobasicom
- Odresci od tune na pireu od blitve
- Teleći medaljoni u umaku od gljiva
- Rižoto od morskih plodova
- Svinjski medaljoni alla Italia