Sastojci (4 osobe):
– 2 žlice maslinovog ulja
– 40 g maslaca
– 1 glavica luka
– 2 češnja češnjaka
– 100 g svježih kozica
– 250 g smrznutih morskih plodova
– 200 g sjeckane rajčice sa sokom
– 50 ml vina
– 150 g arborio riže
– oko 6 dl ribljeg ili povrtnog temeljca
– sol, papar
– sjeckani peršin
– parmezan za posipanje
Priprema:
1. Na ugrijanom maslinovu ulju i 20 g maslaca prepržiti nasjeckani luk, dodati nasjeckani češnjak i još malo miješajući dinstati. Zatim dodati odmrznute i ocijeđene morske plodove i pržiti par minuta dok tekućina ne ispari i plodovi ne pobijele.
2. U lončiću ugrijati temeljac da bude vruć za podlijevanje riže (ako nemate domaći temeljac super je i onaj iz kocke).
3. U morske plodove dodati rižu te je pržiti par minuta dok se lagano ne obloži masnoćom. Zatim uliti malo vina i pržiti minutu dok ne ispari. Dodajte sjeckanu rajčicu s malo njenog soka. Dodajte i oprane svježe kozice te sve malo prepržite. 4. Postupno krenite s dolijevanjem vrućeg temeljca – prvo dodajte 2-3 šeflje vrućeg temeljca, a zatim dolijevajte ovisno o tome kako riža upija temeljac, kuhajući na laganoj do umjerenoj vatri.
5. Kad je riža skuhana kako treba (jedno 10-15 min uz podlijevanje), rižoto posolite i popaprite prema ukusu i na kraju umiješajte nasjeckani peršin. U sve dodajte još preostalu kockicu (20 g) maslaca, maknite s vatre i miješajte dok se maslac ne otopi. Poslužite obilno posuto parmezanom.
Savjet više:
– Koristite vrstu riže namijenjenu upravo za rižoto, npr. arborio ili carnaroli. To su vrste riže manjeg, okruglog zrna i pune su škroba te čine rižoto kremastim.
– Rižu za rižoto nemojte ispirati, jer time ispirete i škrob iz nje.
– Jako je bitno da se temeljac za kuhanje rižota dodaje postupno. Bitno je da je temeljac vruć.
– Dobro je da rižoto pred kraj kuhanja ostane malo tečniji, tj. da riža nije u potpunosti upila sav temeljac, jer će ga ona nastaviti još malo upijati i nakon što ju prestanete kuhati.
– Na kraju kuhanja u rižoto svakako dodati par listića maslaca kako biste postigli njegovu savršenu kremastu teksturu.
Vrijeme pripreme: oko 50 minuta
- Lungić pečen u slanini s krumpirom i ljutikom
- Piletina pečena u parmezanu s mladim krumpirom
- Svinjetina s umakom od mrkvice
- Kelj varivo s kobasicom
- Odresci od tune na pireu od blitve
- Teleći medaljoni u umaku od gljiva
- Svinjski medaljoni alla Italia