Artičoka (Cynara scolymus L.) je višegodišnja zeljasta biljka koja je kao ljekovita poznata još iz stare Grčke i Rima, a iznimno je cijenjena i u kulinarstvu. Uzgajati se počela u 15. stoljeću, a kod nas se najviše uzgaja u primorskim krajevima. Saznajte ispod za što su dobri i kako se pripremaju tinktura od artičoke i čaj od artičoke.
Još neotvoreni cvatovi artičoke koriste se u kulinarstvu, a jestive su i lisne peteljke. U ljekovite se svrhe koriste mladi listovi te ekstrakt koji se dobiva iz listova, korijena i stabljike. Kao ljekoviti pripravci rade se tinktura od artičoke i čaj od artičoke. Artičoka čisti jetru od toksina i pridonosi njenoj regeneraciji jer je bogata cinarinom i silimarinom, a sadrži i antioksidanse poput beta-karotena, luteina, kvercetina i rutina. Te tvari djeluju protuupalno i štite organizam od raznih degenerativnih i kroničnih oboljenja.
U svom kemijskom sastavu sadrži i vitamine B- kompleksa te vitamine C i K, a od minerala kalcij, željezo, kalij, magnezij i fosfor. Osim jetre čisti i slezenu i bubrege te potiče stvaranje žuči. Redovitom konzumacijom artičoke ili njezinih pripravaka regulira se razina masnoće u krvi i smanjuje se loš, a povećava dobar kolesterol, što utječe na očuvanje zdravlja srca i krvnih žila te smanjenje rizika od srčanih i krvožilnih bolesti, ali i infarkta i moždanog udara. Snažno djeluje i na probavni sustav pa se često uzima kao tonik za probavu.
Čaj od artičoke: 2 žličice lista artičoke preliti s 200 ml kipuće vode, poklopiti i pustiti da odstoji 10 minuta zatim procijediti i popiti.
Tinktura od artičoke: 400 do 500 grama listova artičoke preliti s litrom alkohola. Ostaviti odstoji dva tjedna. Procijediti i piti tri puta dnevno po 10 kapi tinkture u 1 dcl vode ili čaja.
U ČLANCIMA ISPOD PRONAĐITE RECEPTE ZA PRIPREMU JOŠ RAZNIH TINKTURA I ČAJEVA:
Kako se priprema tinktura pasiflore?
Tinktura od bosiljka – pomaže kod uboda insekata
Čaj od peršina – kako ga pripremiti?
Čaj od trputca – biljke bakteriostatskog djelovanja
Tinktura od koprive protiv opadanja kose
Čaj i sirup od bazge – delicija i lijek
Tinktura od majčine dušice za borbu protiv parazita
Čaj od planinskog vriska za prehladu i kašalj
AUTORI:
izv. prof. dr. sc Klaudija Carović-Stanko
dr. sc. Monika Vidak
Zavod za sjemenarstvo, Agronomski fakultet u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja