Bosiljak (Ocimum basilicum L.) od davnina je poznat kao ljekovita i aromatična, pa čak i obredna biljka. Koristi se u prehrambenoj industriji i u tradicionalnoj medicini. Tinktura od bosiljka i čaj od bosiljka poznati su u tradicionalnoj medicini, a eterično mu je ulje sve traženije u kozmetičkoj i industriji parfema. U novije vrijeme sve se više upotrebljava kao ukrasna, ali i medonosna vrsta obzirom da pčele vole posjećivati cvjetove bosiljka. U ljekovite svrhe koristi se cijela cvatuća biljka, a kao začin uzimaju se svježi ili sušeni listovi.
Bosiljak se tradicionalno koristi u mediteranskoj i tajlandskoj kuhinji, no i današnja zdrava moderna kuhinja podrazumijeva njegovu upotrebu te je teško izdvojiti jela u kojima mu specifičan okus i aroma najbolje dolaze do izražaja. Može se koristiti svježe, smrznuto i osušeno lišće te eterično ulje.
Nadzemni dio biljke sadrži eterično ulje čije su glavne komponente linalol, 1,8- cineol, eugenol i dr. Osim eteričnog ulja sadrži tanine, flavonoide, saponine i gorke tvari. Čaj od bosiljka koristi se kao sredstvo za smirenje te za poboljšanje probave kao i kod želučanih tegoba. Upotrebljava se i za inhalaciju. Bosiljak ima izraženo antiseptičko i antimikrobno djelovanje.
Čaj od bosiljka za liječenje plućnog katara:– jednu žličicu bosiljka preliti s 2,5 dl kipuće vode te procijediti nakon 10 minuta. Piti pomalo, nekoliko šalica na dan. Nakon osmodnevne kure napraviti prekid od 2 tjedna pa ponoviti liječenje.
Tinktura od bosiljka: 20 g sitno nasjeckane herbe bosiljka prelije se s 100 ml 70 % alkohola i ostavi 15 dana. Nakon procesa mirovanja, tinktura se procijedi i čuva u dobro zatvorenoj tamnoj staklenoj bočici na hladnom. Može se koristiti kao oblog za osip ili kod uboda insekata.
U ČLANCIMA ISPOD PRONAĐITE RECEPTE ZA PRIPREMU JOŠ RAZNIH TINKTURA I ČAJEVA:
Kako se priprema tinktura pasiflore?
Tinktura od artičoke i čaj od artičoke – za bolju probavu
Čaj od peršina – kako ga pripremiti?
Čaj od trputca – biljke bakteriostatskog djelovanja
Tinktura od koprive protiv opadanja kose
Čaj i sirup od bazge – delicija i lijek
Tinktura od majčine dušice za borbu protiv parazita
Čaj od planinskog vriska za prehladu i kašalj
AUTORI:
izv. prof. dr. sc Klaudija Carović-Stanko
dr. sc. Monika Vidak
Zavod za sjemenarstvo, Agronomski fakultet u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja