Kadulja (Salvia officinalis L.) je višegodišnja razgranata vrlo aromatična biljka svojstvenog mirisa. Može je se naći na kamenitom tlu u priobalju i po otocima iako i na kontinentalnom dijelu gotova svaka kuća ima posađenu barem jednu biljku kadulje u vrtu ili cvjetnjaku. Od ljekovitih priravaka koristi se tinktura od kadulje i čaj od kadulje.
Sadrži eterično ulje, flavonoide, alkaloide, tanine, smole, organske kiseline, vitamine B, terpene, fenole te je njezino ljekovito djelovanje bilo poznato još u antička vremena. Koristi se kod probavnih smetnji, kod nedovoljnog lučenja želučane kiseline, proljeva i nadimanja, pročišćuje krv, smanjuje pretjerano znojenje, koristi se kod liječenja kožnih oštećenja koja sporo zacjeljuju. Koristi za ispiranje i grgljanje upaljene usne šupljine, prilikom upale zubnog mesa, parodontoze, ždrijela, protiv gingivitisa i angine. Koristi se u obliku čaja, ekstrakta i tinkture, ali se svježe samljeveno lišće može staviti na mjesto uboda insekata, a koristi se i kao začin.
Čaj od kadulje: čajnu žličicu osušenog lista kadulje preliti s 250 ml kipuće vode, ostaviti da odstoji 10 minuta i procijediti.
Tinktura od kadulje: do pola napuniti staklenku s nasjeckanim listovima kadulje te ih zaliti hladno prešanim uljem. Zatvorenu staklenku staviti na sunce te je svakodnevno protresti, a nakon mjesec dana macerat procijediti u drugu staklenku te ga čuvati na hladnom mjestu.
U ČLANCIMA ISPOD PRONAĐITE RECEPTE ZA PRIPREMU JOŠ RAZNIH TINKTURA I ČAJEVA:
Kako se priprema tinktura pasiflore?
Tinktura od artičoke i čaj od artičoke – za bolju probavu
Tinktura od bosiljka – pomaže kod uboda insekata
Čaj od peršina – kako ga pripremiti?
Čaj od trputca – biljke bakteriostatskog djelovanja
Tinktura od koprive protiv opadanja kose
Čaj i sirup od bazge – delicija i lijek
Tinktura od majčine dušice za borbu protiv parazita
Čaj od planinskog vriska za prehladu i kašalj
AUTORI:
izv. prof. dr. sc Klaudija Carović-Stanko
dr. sc. Monika Vidak
Zavod za sjemenarstvo, Agronomski fakultet u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja