Sastojci (za 4-5 osoba):

  • 750 g telećih medaljona ili odrezaka od buta
  • suncokretovo ulje
  • 1 manja glavica luka
  • 250 g riže dugog zrna
  • 300 g šampinjona
  • 30 g brašna
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • sol, papar

Priprema:

  1. Šampinjone očistite vlažnim kuhinjskim ubrusom od nečistoća, te narežite na listiće. Luk oljuštite i sitno nasjeckajte. Meso očistite od eventualnih žilica i masnoća te ga posolite i popaprite s obje strane.
  2. Sitno nasjeckani luk popržite na nekoliko žlica ulja da postane staklast, umiješajte rižu, te je malo prepržite uz miješanje. Zatim sve podlijte s oko ½ l vode, posolite, te na laganoj vatri kuhajte u poklopljenom loncu, pazeći da vam riža ne zagori ako nestane vode. Promiješajte je povremeno.
  3. U dubljoj široj tavi ugrijte nekoliko žlica ulja. Na jakoj vatri popržite listiće gljiva dok ne postanu zlatno-smeđe. Zatim ih podlijte s 300 ml tople vode i kuhajte oko 15 minuta.
  4. Za to vrijeme stavite pržiti medaljone na vruću tavu na malo ulja. Pržite ih oko 5 minuta na jačoj vatri, da se zapeku i lagano „karameliziraju“sa svake strane, čuvajući sokove koje puste u tavu. Na kraju sve podlijte s malo vode da se „karamel“ od zapečenog mesa odvoji od tave. On nam je jako bitan za okus umaka od gljiva.
  5. Gljive izvadite šupljikavom žlicom u posudu, a od ostatka tekućine u kojoj su se kuhale gljive (po potrebi dolijte malo vode ako je tekućina isparila) i brašna napravite svijetlu zapršku – brašno razrijedite s malo vode te popržite na tekućini na kojoj su se kuhale gljive, miješajući pjenjačom da se ne stvore grudice. Kad ste dobili svijetlu zapršku, ulijte vrhnje za kuhanje, te sve povežite pjenjačom. Gljive vratite u umak, te posolite i popaprite.
  6. Meso koje ste ispržili dodajte u lonac s umakom, te ga pustite da se tu, u poklopljenom loncu, još lagano krčka 10-ak minuta. Zajedno s mesom, u umak obavezno dodajte i sokove od prženja mesa, koji će bijelom umaku promijeniti boju i dati glavninu okusa. Po potrebi dotjerajte začinjenost umaka.
  7. Medaljone poslužite uz kuhanu rižu, prelivene umakom od šampinjona.

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Savjet više: Šampinjone nemojte prati vodom, jer će upiti tekućinu i postati spužvasti. Najbolje ih je samo lagano prebrisati vlažnom krpicom ili kuhinjskim ubrusom.Ako vam se zaprška čak i uz miješanje malo zgrudala, taj problem ćete vrlo lako riješiti procjeđivanjem kroz gusto sito (a prije dodavanja vrhnja za kuhanje).Ovo jelo možete napraviti i s drugom vrstom mesa, kao što su na primjer odresci od pilećih prsa ili odresci od svinjetine.

Pročitajte ostale recepte:

Prethodni članakOdresci tune na pireu od blitve
Sljedeći članakRižoto s morskim plodovima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.