Lepirnjače, leguminoze ili mahunarke (porodica Fabaceae ili Leguminosae, ili Papilionaceae) velika je i u poljoprivrednoj proizvodnji važna botanička porodica cvjetnica; ona obuhvaća različito drveće, grmlje i višegodišnje ili jednogodišnje zeljaste biljke. Lako se prepoznaju po plodovima (mahunama) i njihovom složenom lišću. Naziv zrnate mahunarke dobile su zbog njihova ploda. Naziv lepirnjače dobile su pak zbog građe cvijeta u obliku leptira.

Glavni izvor proteina

Botanička porodica mahunarki je široko rasprostranjena i treća je po veličini kopnenih biljaka po broju vrsta; iza porodica orhideja (Orchidaceae) i glavočika (Asteraceae), s više od 700 rodova i više od 19000 vrsta. Ime Fabaceae dolazi iz (sada zastarjelog) roda Faba („faba“ na latinskom znači grah) koji je danas uključen u rod Vicia. Povijest korištenja i uzgoja biljnih vrsta iz porodice mahunarki vezana je za mnoge rane ljudske civilizacije u Aziji, Americi (grah) i Europi (bob) oko 6000 godina p.n.e. gdje su postale glavni izvor proteina u prehrani ljudi. Brojnost ove porodice vidljiva je iz činjenice da samo u SAD-u postoji oko 4000 sorti graha.

Metoda „tri sestre“

Prednosti uzgoja biljnih vrsta ove porodice uvidjeli su već Indijanci. Oni su grah uzgajali metodom „tri sestre“ koju možemo usporediti s konsocijacijom usjeva. Prema zapisima Kristofora Kolumba plemena su zajedno uzgajala grah, kukuruz i tikvu. Kukuruz je zasađen po uzorku na šahovnicu, a ne u redove kao danas. Grah je zasađen u podnožju stabljike kukuruza. Tako je kukuruz služio kao oslonac za rast graha koji je zauzvrat hranio biljke kukuruza potrebnim hranivima. Tikve sađene između biljaka kukuruza bile su zaštićene od sunca i životinja zbog gustog sklopa biljaka kukuruza i graha.

Zbog dužeg potrebnog vremena za njihovu pripremu u odnosu na ostale biljne vrste i korištenja proteina iz mesa izgubile su primat u prehrani ljudi.

Uzgoj mahunarki može biti namijenjen različitim potrebama; kao stočna hrana (krma), za prehranu ljudi, popravak stanja tla i za potrebe različitih industrijskih grana. Većina uzgajanih vrsta imaju dvije ili više namjena.

 class=
Soja

Mahunarke za stočnu hranu

U ovu grupu pripadaju dobro poznate vrste poput lucerne, djetelina i grahorice koje se koriste u svježem stanju, kao sijeno ili se koriste u pripremi krmnih smjesa. Manje poznate vrste koje se koriste za hranidbu stoke u nekim svjetskim državama su drvenasti grmovi poput Leucaene (mimozoidni grm) ili Albizie.

Mahunarke za proizvodnju sjemena

Proizvedeno sjeme koriste se kao hrana za ljude, stoku ili za proizvodnju biljnih masti i ulja za industrijsku uporabu. Osim zeljastih biljaka poput graška, leće, graha, lupine, kikirikija itd. u ovu grupu pripadaju i različita drveća poput rogača.

Cvjetne mahunarke

Osim što se uzgajaju zbog ploda, neke mahunarke poput lupine uzgajaju se zbog cvjetova; često su zastupljeni u vrtovima i okućnicama. U ovu grupu pripadaju grmovi i drveća: Laburnum, Robinia, Gleditsia, Acacia, Mimosa itd.

Mahunarke za industriju

To su vrste mahunarki kultivirane za proizvodnju indiga i insekticida.

Mahunarke za zelenu gnojidbu, postrni ili pokrovni usjev („ugarske mahunarke“)

Tu se ubrajaju vrste mahunarki čija je namjena uzgoja zaoravanje u tlo; sve kako bi se iskoristila visoka razina dušika te time utjecalo, osim na količinu dušika, i na popravak vodozračnih odnosa u tlu.

Mahunarke za proizvodnju drvne mase

Diljem svijeta za ovu namjenu uzgajaju se brojne vrste iz rodova Robinia (bagremi), Dalbergia i Castanospermum.

Medonosne mahunarke

Veliki broj mahunarki važan su izvor polena i nektara za pčele i bumbare (lucerna, slatka, crvena i bijela djetelina itd.).

Pročitajte još:

Uzgoj mahunarki – pozitivni učinci

Proizvodno vezane potpore

Soja – višestruko iskoristiva kultura

Lucerna – kraljica krmnih kultura

Djetelina – vrijedna proteinska kultura

Višestruka korist pokrovnih usjeva

mr. sc. Tatjana Međimurec

Suzana Pajić, dipl. ing. agr.

Prethodni članakUzgoj mahunarki – pozitivni učinci
Sljedeći članakProizvodno vezane potpore
mr. sc. Tatjana Martinović, dipl. ing. agr.
Zaposlena u Savjetodavnoj službi na radnom mjestu više koordinatorice za ratarstvo s mjestom rada u Koprivnici. Rođena u Bjelovaru, a srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru gdje je i magistrirala 2011. godine. Rođena je 1966. godine u Bjelovaru. Srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila je u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru, obranivši temu diplomskog rada naslova: “Izbor sorte i gnojidba uljane repice za područje Đelekovca”. Poslijediplomski studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (područje Biotehničkih znanosti, znanstveno polje Agronomija, znanstvena grana Genetika) završava 2011. godine obranivši magistarski rad naslova: “Agronomska svojstva kultivara virdžinijskog duhana kod različite opskrbljenosti tla dušikom” izrađen pod vodstvom prof. dr. sc. Vinka Kozumplika. Od 1989. godine radi u "Podravki" d.d. prehrambenoj industriji u Koprivnici, na poslovima glavnog tehnologa-istraživača u cjelini Istraživanja i razvoj - Razvoj poljoprivrede, na pokušalištu “Danica”. Tijekom devet godina radi na ispitivanju adaptabilnosti kultivara povrća namijenjenog industrijskoj preradi, na agro-okolišne uvjete sjeverozapadne Hrvatske. Od 1998. godine zaposlena je u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu na poslovima savjetnika za ratarstvo, u Područnom odsjeku Koprivničko-križevačke županije (danas Savjetodavna služba). Certificirani je sudac za natjecateljsko oranje, te je sudjelovala u organizaciji 59. svjetskog natjecanja u oranju u Biogradu na Moru 2012. godine. Suradnica je u Gospodarskom listu i Mljekarskom listu, kao i u lokalnom tisku.