Bazga (Sambucus nigra L.) raste na rubovima šuma i osunčanim šumskim krčevinama, na zapuštenim mjestima te u blizini naselja. Kao ljekoviti pripravci od bazge pripremaju se sirup od bazge i čaj od bazge.
Iz cvjetova bazge se razvijaju sočne bobe, u početku su zelene, zatim crveno-smeđe i na kraju sjajnocrne. Pohani cvjetovi su izvrsna delicija, a bobe se koriste za pripremu preljeva za pečenja. Sve je veći interes za ovu samoniklu biljnu vrstu, zbog jednostavnog uzgoja te velike dostupnosti i bogatstva bioaktivnim spojevima. Svi dijelovi biljke, a pogotovo cvjetovi i plodovi, bogati su lipidima, šećerima, organskim i fenolnim kiselinama, alkaloidima, karotenoidima, terpenoidima, flavonoidima, prije svega antocijan u plodovima. Zahvaljujući antioksidativnim, antikancerogenim, imunostimulirajućim, antialergijskim, antivirusnim i antibakterijskim svojstvima bazga se ubraja među najstarije narodne ljekovite biljke, ali se koristi i u prehrambene svrhe.
Čaj od listova i mladica bazge koristi se za pospješivanje izlučivanja mokraće i nakupljene tekućine u tijelu. Također i kod dijabetesa kao i za čišćenje i poboljšanje krvi. Čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, hripavca, početne upale pluća, ospica, šarlaha, teškog disanja i astme. Koristi se i kod početne tuberkuloze i kod svih reumatičnih bolesti. Kora se koristi za pripremanje čaja kojim se odstranjuju poteškoće kod mokrenja. Koristi se i kod bolesti bubrega, mjehura i jetre, pomaže kod edema i pospješuje probavu.
Sok od boba koristi se za liječenje neuralgije ličnog živca. Koristi se za jačanje, za blago reguliranje stolice, čišćenje krvi, umirenje trbušnih grčeva i crijevnih kolika, za poboljšanje apetita i poboljšanje cirkulacije krvi. Nezrele bobice su blago otrovne, a potpuno zrele mogu izazvati mučninu i proljev. Te bobice bi trebalo konzumirati samo kada se termički obrade.
Čaj od bazge: 2 žlice cvjetova bazge se prelije s 250 ml kipuće vode; ostavi 10 minuta, procijedi te pije u gutljajima tijekom dana.
Sirup od bazge: 1 kg opranih bazginih bobica preliti s 3,5 litre hladne vode; kuhati dok se bobice ne skuhaju. Zgnječiti bobice te ih protisnuti kroz gazu ili kroz gusto cjedilo. Dodati meda prema potrebi te dok je još toplo naliti u vruće boce i začepiti.
U ČLANCIMA ISPOD PRONAĐITE RECEPTE ZA PRIPREMU JOŠ RAZNIH TINKTURA I ČAJEVA:
Kako se priprema tinktura pasiflore?
Tinktura od artičoke i čaj od artičoke – za bolju probavu
Tinktura od bosiljka – pomaže kod uboda insekata
Čaj od peršina – kako ga pripremiti?
Čaj od trputca – biljke bakteriostatskog djelovanja
Tinktura od koprive protiv opadanja kose
Tinktura od majčine dušice za borbu protiv parazita
Čaj od planinskog vriska za prehladu i kašalj
AUTORI:
izv. prof. dr. sc Klaudija Carović-Stanko
dr. sc. Monika Vidak
Zavod za sjemenarstvo, Agronomski fakultet u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja