Vrijeme pripreme: oko 60 minuta

Sastojci (4 osobe):

  • 800 g svinjskog filea (lungića)
  • 2 tikvice
  • 2 rajčice (grappolo sorta)
  • 350 g mozzarelle
  • 2 žlice sačuvanog pesta od hladnog
  • predjela
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje
  • kajenski papar ili mljeveni čili, po želji

Priprema: Ako imate lungić u komadu, uklonite mu oštrim nožem eventualne masnoće i tetive. Narežite ga na manje i deblje medaljone, prekrijte prozirnom folijom te ih lagano istucite batićem za meso. Medaljone posolite i popaprite s obje strane. Pećnicu ugrijte na 200 °C. Tikvice i rajčice operite. Tikvice ukoso narežite na ploške debljine oko 1,5 cm, a rajčice tanje ploške oštrim nožem. Mozzarellu ocijedite, pa narežite na ploške, kao i rajčicu.

Veliki vatrostalni lim za pečenje poškropite maslinovim uljem. Na njega posložite tikvice (poželjno u jedno sloju). Nakapajte ih s 2 žlice maslinovog ulja, te posolite i popaprite. Preko njih posložite meso. Ploške rajčica i mozzarelle zatim posložite preko svakog komada mesa. Sve pospite s malo kajenskog papara, po želji. Pecite oko 25-30 minuta, dok meso ne postane mekano, a sir zlatno-smećkast i rastopljen. Gotovo jelo nakapajte s malo pripremljenog pesta i ukrasite listićima bosiljka. Poslužite odmah, po želji uz dodatak baguetta ili francuza.

Savjet više: meso je potrebno prekriti prozirnom folijom (ili vrećicom za zamrzavanje), a tijekom tučenja batićem – nemojte tući izravno po mesu, jer su vlakna ovog dijela mesa jako nježne strukture. Možete koristiti i kupovni pesto umak.

Pročitajte još recepata za ljetna jela:

Prethodni članakRižoto s morskim plodovima
Sljedeći članakDinje s pršutom i pestom
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.