Vrijeme pripreme: oko 60 minuta
Sastojci (4 osobe):
- 800 g svinjskog filea (lungića)
- 2 tikvice
- 2 rajčice (grappolo sorta)
- 350 g mozzarelle
- 2 žlice sačuvanog pesta od hladnog
- predjela
- sol
- svježe mljeveni papar
- svježi bosiljak
- maslinovo ulje
- kajenski papar ili mljeveni čili, po želji
Priprema: Ako imate lungić u komadu, uklonite mu oštrim nožem eventualne masnoće i tetive. Narežite ga na manje i deblje medaljone, prekrijte prozirnom folijom te ih lagano istucite batićem za meso. Medaljone posolite i popaprite s obje strane. Pećnicu ugrijte na 200 °C. Tikvice i rajčice operite. Tikvice ukoso narežite na ploške debljine oko 1,5 cm, a rajčice tanje ploške oštrim nožem. Mozzarellu ocijedite, pa narežite na ploške, kao i rajčicu.
Veliki vatrostalni lim za pečenje poškropite maslinovim uljem. Na njega posložite tikvice (poželjno u jedno sloju). Nakapajte ih s 2 žlice maslinovog ulja, te posolite i popaprite. Preko njih posložite meso. Ploške rajčica i mozzarelle zatim posložite preko svakog komada mesa. Sve pospite s malo kajenskog papara, po želji. Pecite oko 25-30 minuta, dok meso ne postane mekano, a sir zlatno-smećkast i rastopljen. Gotovo jelo nakapajte s malo pripremljenog pesta i ukrasite listićima bosiljka. Poslužite odmah, po želji uz dodatak baguetta ili francuza.
Savjet više: meso je potrebno prekriti prozirnom folijom (ili vrećicom za zamrzavanje), a tijekom tučenja batićem – nemojte tući izravno po mesu, jer su vlakna ovog dijela mesa jako nježne strukture. Možete koristiti i kupovni pesto umak.
Pročitajte još recepata za ljetna jela:
- Lungić pečen u slanini s krumpirom i ljutikom
- Piletina pečena u parmezanu s mladim krumpirom
- Svinjetina s umakom od mrkvice
- Kelj varivo s kobasicom
- Odresci od tune na pireu od blitve
- Teleći medaljoni u umaku od gljiva
- Rižoto od morskih plodova